שלום רב,
אני חיילת משוחררת בת 21. במשך שבעה חודשים עבדתי כמלצרית במסעדה בירושלים. בעלת המסעדה לא השקיעה את כספה במקום אלא רק תרומות שקיבלה מיהודים משיחיים ברחבי העולם. כך יצא ששילמה לנו את משכורותינו הראשונות באיחור ניכר, משום שהמסעדה עדיין לא הניבה מספיק רווחים בשלב זה.
החל מחודש יוני 2009 המסעדה נקלעה לקשיים כלכליים רציניים (נפתחה בפב' 09), ומשכורות לא שולמו כלל. הנחנו שישולמו באיחור כמו במקרים קודמים, אבל בחודש ספטמבר עדיין לא קיבלנו את משכורת חודש יוני. התפטרתי בעקבות זאת והגשתי תביעה בבית הדין לעבודה בירושלים. השימוע נקבע למרץ 2010.
בנובמבר, המעסיקה סגרה את המסעדה, החליפה מספר טלפון ועברה להתגורר בשכונה אחרת בירושלים - כתובתה המדויקת לא נמסרה לעובדים בכוונה תחילה.
אני פוחדת שהיא אינה מקבלת דואר מבית המשפט, משום שהכתובת שמסרתי הייתה זו של העסק שנסגר. כאשר פניתי לבית המשפט בנושא נאמר לי שאולי אצטרך למסור לה את הזימון בעצמי. כמובן שזו לא אופציה. במשטרה אמרו לי שניתן יהיה לאתר את האישה רק אם בית המשפט יורה על כך במסגרת התיק.
חשוב לומר שהיא לא אבטיפוס של פושע, אלא אישה שהיה לה חלום לפתוח עסק אבל לא הסכימה להודות שהיא לא יודעת לנהל עסק. כך נעשה שימוש לא נכון בתרומות שהוזכרו לעיל והחובות הצטברו. מאידך, המעסיקה אינה מכירה באחריותה כלפי כל מי שעבד תחתיה ולא קיבל משכורות.
הגשתי את התביעה שלי כתביעה קטנה בדיון מהיר. לאחרונה מתחוור לי שכנראה שההליך הזה באמת קטן מדי, ואין לי אף ערובה לכך שהמעסיקה תגיע לשימוע (ובעצם, מדוע לה לעשות זאת? האם בית המשפט ינקוט צעדים נגדה כאשר מדובר בתביעה על סך 10,000 ש"ח בלבד?).
יש לציין שמבין כ-10 עובדים שהועסקו במקום - סטונדטים, עולים חדשים, מפרנסי משפחות וגם חייל בשירות סדיר שעובד כל ערב כדי לשלם משכנתא - אני היחידה שהגישה תביעה. יתר העובדים לשעבר אינם מאמינים שמערכת המשפט תפעל לטובתם כאשר אין להם כסף לעורך דין או זמן וכוחות להתמודד עם תביעה גדולה וממושכת.
אז שאלתי היא כזאת: אם בית הדין לעבודה לא יפעל כדי לאתר את האישה ולהביאה לדין, ואם המשטרה אינה משחקת תפקיד במקרה הזה שבו לא שולמו מאות אלפי שקלים לטבחים, שוטפי כלים ומלצרים ונגרם להם אסון כלכלי - מה כן אפשר לעשות? מי כן יכול להגן על העובדים האלה? מיהו הגורם שאפשר לפנות אליו במקרה כזה - לא לייעוץ אלא להוצאת הצדק לאור?
והשאלה החשובה ביותר: אם הלנת שכר נחשבת פשע בישראל, האם באמת אין שום דבר שיעצור מעסיק שרוצה לשנות את שמו ואת כתובתו ולהתחמק מאחריות?
פניתי כבר אל הסתדרות לעובדים, קו לעובד, משטרת ישראל ואפילו הארגון האנטי-מיסיונרי 'יד לאחים' ותגובת כולם הייתה זהה: 'אין מה לעשות'. קשה לי להשלים עם חוסר אונים כזה.
תודה מראש, ותודה רבה על השירות הזה - אתם עושים עבודת קודש.
ממליצה לך לתקן את כתב התביעה ולצרף את המעסיקה כנתבעת בנוסף לעסק, במקרה שביה"ד יאפשר לך לתקן את כתב התביעה, בטוחני שהמעסיקה תגיע לדיון, ובמידה ולא, תבקשי פס"ד בהעדר כתב הגנה, איתו תוכלי לפנות להוצל"פ - ומשם אני די בטוחה שהמעסיקה תשלם לך את שכרך.
בהצלחה!
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עודד פרץ ושות`, משרד עורכי דין 055-4532759
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר