ביצעתי הזמנה לרכישת מטבח ע"פ תכנון שנעשה עם מעצבת מטבחים בחברת מטבחים גדולה.
לאחר מספר ימים התברר לי שקיימת בעייה בתכנון ופתרונות שהועלו לפתירת בעייה זו היו כרוכים בתוספת כסף משמעותית ולא הסכמתי לכך.
החלטתי לבטל את ההזמנה, בית העסק דרש תחילה 15% דמי ביטול עבור התכנון, אולם עקב המקרה "המיוחד" לטענתו הוא מסתפק בדמי ביטול בגובה 10%.
אני טוען שמכוון שהעיסקה בוטלה עוד בשלב התכנון, וטרם בוצעו פעולות הכרוכות בייצור המוצר, שכן טרם נחתמו התוכניות הסופיות על ידי כפי המתחייב בחוזה, ואף טרם בחרתי את הצבע של המטבח, ולכן דמי הביטול אמורים להיות לפי תקנות ביטול עסקה בקניית רהיטים (אני מניח שארונות מטבח הינן רהיט) ולכן דמי הביטול הקבועים בתקנות הינן 5% או 100 ש"ח הנמוך מביניהם.
בית העסק טוען שהתקנות הללו אינן חלות במקרה של ייצור או תכנון לפי דרישות הלקוח, אולם בסעיף ההחרגות מהתקנות מצויין שהן אינן חלות במקרה של ייצור לפי דרישות לקוח,ואילו במקרה שלי ברור לחלוטין שפעולת הייצור טרם בוצעה. עוד אני טוען שפעולת התכנון הינה למעשה לצורך קבלת הצעת מחיר מבית העסק, שכן חברת המטבחים לא יכולה לתת לי הצעת מחיר ללא פעולה זו, ומדובר למעשה באמצעי שבו חברת המטבחים משתמשת למטרת ביצוע עסקה וללא פעולה זו מצידה אין יכולת לבצע עיסקה כלל. בנוסף, פעולת התכנון הנ"ל אינה עולה דבר לכל לקוח שנכנס לבית העסק ואף אני אם לא הייתי מבצע הזמנה עפ"י התכנון הנ"ל יכלתי ללכת מבלי לשלם דבר. האם עלי לשלם דמי ביטול כה גבוהים רק מכוון שהחלטתי להענות להצעת המחיר של בית העסק?
בחוזה שאני חתום עליו לא מצויין מפורשות גובה דמי הביטול אלה הערה כללית שבמקרה של ביטול יגבו דמי ביטול בהתאם להוצאות החברה. האם אין כאן בעייה של גילוי נאות שכן בית העסק יכול לקבוע דמי ביטול כראות עיניו.
שלום אילן,
אתה צודק ברוב מה שכתבת, אומנם מדובר בהזמנה אישית, אך לצורך הצעת מחיר מקבלים סקיצה.
תעלה זאת על הכתב שלח בפקס ודואר רשום להנהלת החברה / מחלקת שירות לקוחות , ועל פי תשובתם המשך לפעול .
הייתי ממליץ לך בכל זאת לנסות להגיע להסכמה איתם בכדי לא להיזקק לעלויות כספיות , נכון שהחוק קובע 100 ש"ח או 5 אחוז הנמוך מבניהן, אבל לדעתי ישתלם לך להציע יותר ממאה ש"ח .
שחר שוורץ , עו"ד ומגשר
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו``ד יצחק כהן 055-4533113
שחר שלום,
תודה על תשובתך.
התשובה שציינתי בפנייתי הינה התשובה של הנהלת הרשת חתומה בידי מנכ"ל הרשת. הם טוענים שהם צריכים לכסות עלויות של פגישות העיצוב ושיווק וכו', ואילו אני טוען שהביטול הוא עקב פגם בתכנון ולא הגיוני שאשלם אלפי ש"ח דמי ביטול עקב פגם בתכנון עצמו. הם טוענים שלא מדובר בפגם מכוון שאפשר לתקן זאת, אולם הפתרון שלהם עולה תוספת של אלפי ש"ח.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר