אז זה הסיפור שלי.
לפני כחודש קיבלתי בשורה מהמנהל שלי כי החליטו להעלות לי שכר בסכום מסויים, אך זה מותנה בהתחייבות לעבוד אצלו במשך פרק זמן מסוים. יש לציין כי אין פה משהו מיוחד אשר מצדיק התחייבות. לא נותנים לי הכשרה התחלתית (אני עובד שם כבר מספר שנים), לא מממנים לי לימודים, לא מעבירים אותי הכשרה מיקצועית, לא נותנים לי מענק מיוחד. עלייה שיגרתית בשכר תמורת ההתחייבות לעבוד פרק זמן מסוים. אם אני לא מסכים - לא מעלים לי את השכר, ועוצרים את כל הקידום המקצועי שלי.
ההתחייבות אמורה להוא לידי ביטוי במסמך שאני חותם עליו. זהו איננו חוזה העסקה, אם כי מסמך שמראה את תנאי העסקה שלי. בסוף המסמך ישנה הערה ובה כתוב "מחוייב לעבוד X חודשים". שבוע שעבר אמר לי המנהל כי זוהי איננה התחייבות משפטית, הכוללת קנסות או כל אמצעי אכיפה אחר. זוהי התחייבות מוסרית (לטענתו), אשר לא ניתן לאכוף אותה. בחתימתי אני בסה"כ נותן את המילה שלי שאני נשאר שם לתקופה המבוקשת. דרך אגב, גם במסמך שינוי תנאי העסקה, עליו אני מיועד לחתום, לא רשום בדבר קנס כזה או אחר שעלי לשלם במקרה של הפרה.
השאלה שלי היא האם, למרות דבריו של המנהל על מחויבות "מוסרית" בלבד, הוא יוכל בעתיד לתבוע ממני קנס כזה או אחר במקרה של הפרה מצדי של ההסכם? האם בית הדין לעבודה יחייב אותי לשלם פיצויים למעסיק?
בכלל, האם מותר למעסיק לחייב עובד לתקופת עבודה עקב עליית שכר שגרתית, אשר הולמת כל עובד במעמדי, בלי שום דבר מיוחד אחר?
הכלל: כשאתה חותם על מסמך אתה מתחייב משפטית לעמוד בתנאים הכתובים בו. ככל שהמקרה יגיע לבית המשפט לצורך פירוש ההסכם, אזי ייבחנו כל האמירות של המעסיק שלך אשר נאמרו בעל פה.
לשאלתך: בד"כ מעסיק לא יכול להתנות את משך העבודה, למעט מקרים מסוימים, כמו למשל במקרה בו הוא משקיע בעובד מעבר לנדרש ו/או המעסיק מתחייב בהסכם שלא לפטר אותך למשך אותה תקופת זמן.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד אורטל עמר 055-4532821
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר