שלום רב,
בתאריך 22.06.11 התחלתי לעבוד בחברה מסויימת כמנהל.
בחוזה ההעסקה שקיבלתי משכורתי נקבעה שעתית, ובנוסף הוכנסה טבלת בונוסים בה אמדד על מכירות כלל נציגי המוקד, כך שאני זכאי לאחוז מסויים ממכירות כלל המוקד, ע"פ ממוצע מכירות חודשי לנציג.
על השבוע בו עבדתי בחודש יוני קיבלתי שכר רק על שעות עבודתי.
בחודש יולי, קיבלתי משכורת שכללה בונוס על מכירות המוקד, כראוי.
בתאריך 09.08.11 נקראתי לחדר מנהל המוקד שציין כי קיבל הנחייה מבעלי החברה לפטר אותי. כשביקשתי לדעת מה הסיבה - אמר שהם לא חושבים שאני מתאים לתפקיד אליו הגעתי (זאת למרות שמכירות המוקד עלו ב-40% בחודש יולי לעומת חודש יוני בו הגעתי, ועד ה-09.08 עלו בקצב של כ-80% לעומת חודש יוני).
מנהל המוקד הציג בפניי את מכתב הפיטורין וביקש שאחתום עליו ואעזוב את המקום. סירבתי לכך בטענה כי הדבר נפל עליי כרעם ביום בהיר וללא אזהרה מוקדמת וביקשתי לשוחח עם בעלי החברה. רק בעקבות כך נאותו לשוחח איתי, הסבירו כי אינני מי שדמיינו שיגיע לתפקיד אליו הובאתי ולא חושבים שאני מתאים לתפקיד. שטחתי את דבריי, והם ציינו כי אמשיך במשמרתי באותו היום (09.08) ולמחרת אקבל תשובה לאחר שישקלו את הדברים.
הגעתי למחרת (10.08) ונמסר לי ע"י מנהל המוקד שהחלטת הפיטורין עומדת בעינה. חתמתי על טופס הפיטורין שהוכן יום לפני כן (09.08), ושיניתי בכתב ידי את התאריך לתאריך של אותו יום בו עזבתי.
בתלוש המשכורת שקיבלתי על אותם 9 ימי עבודה הבחנתי כי לא קיבלתי כלל בונוס על מכירות המוקד עד תאריך עזיבתי, וכמו כן לא קיבלתי תשלום על אי מתן הודעה מוקדמת.
מספר שאלות לי בנושא -
1. האם תהליך הפיטורין היה חוקי ?
למיטב ידיעתי כמנהל מזה שנים רבות - בטרם פיטורין יש לבצע שיחת אזהרה, לתת לעובד סיכום שיחה ובה לציין מה לא תקין בעבודתו ומה מצופה ממנו לבצע בצורה שונה וכיצד יימדד כדי לבחון אם עומד בציפיות. רק לאחר מכן ניתן לבצע שיחת שימוע ולפטרו.
עד קבלת מכתב הפיטורין לא בוצעה איתי כל שיחת אזהרה ולא נמסר לי שעליי לתקן משהו בעבודתי, והשיחה היחידה שבוצעה הייתה לאחר שהוצג לי מכתב הפיטורין, וגם זאת רק לבקשתי.
2. במידה ותהליך הפיטורין אינו חוקי - מה מגיע לי / על מה ביכולתי לתבוע את מקום העבודה ? (משכורת של חודש שלם / + בונוס / לפי חודש שעבר ?).
3. האם לא מגיע לי בונוס על אותם 9 ימי עבודה בחודש אוגוסט - האחוז ממכירות המוקד עד אותו תאריך בו הועזבתי ?
4. אחוז הבונוס ממכירות המוקד לפי החוזה נקבע לפי ממוצע מכירות לנציג לחודש. האם יש לחשב את ממוצע המכירות לנציג לפי אותם 9 ימים ולחשב מה היה הצפי למכירות בסוף החודש כדי לבדוק באיזו מדרגה של בונוס הייתי עומד ?
5. לפי הנתונים שמצאתי באינטרנט - היות שעבדתי במקום העבודה המצויין כחודש וחצי - מגיע לי תשלום על אי מתן הודעה מוקדמת בסך יום אחד. האם נכון ?
תודה מראש,
שי
בתקופת נסיון ובמיוחד אחרי תקופה קצרה של עבודה הליך הפיטורים הנדרש אינו דומה לזה של עובד ותיק. כפי שכתבת הוסברה לך סיבת הפיטורים וגם אחרי השיחה עמך שקלו שוב את פיטוריך וזה סביר ומתאים לתקופה הקצרה שעבדת. מגיע לך לקבל תמורת הודעה מוקדמת של יום וחצי. לכנען הבונוס לשבריך הוסכם שתקבל מדי חודש אז מגיע לך תשלום של החלק היחסי.
בברכה, ענת רוזנר, עו״ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר