שלום רב,
בארבע שנים האחרונות אני עובדת בחנות צילום בעיר מגורי, במקביל להיותי סטודנטית לתואר ראשון ושני באוניברסיטה.
בעקבות עזיבתה של מנהלת הסניף שבה אני עובדת הוצעה לי, בחודש האחרון, לקבל את תפקידה בתנאים הנ"ל:
-ניהול בשותף עם עובד חנות אחר (בעל וותק של 8 חודשים) ובכפיפות למנהלת ראשית.
-תפקיד: אחריות על הזמנות וקליטת סחורה, ספקים, מכונות, עובדים, ציוד, העברות שונות מסניף לסניף וכד'. כלל ה"בק אופיס" כלשונם.
-שכר: כדי לקבל תוספת שכר על עבודה זו אהיה חייבת לתת 186 שעות חודשיות ועל החנות לעבור מכסה חודשית מסויימת. ורק במצב זה אקבל תוספת של 900 ש"ח למשכורת הנוכחית שלי (שכיום עומדת בממוצע על 2500 ש"ח בחודש).
הצעה זו הוצעה לי בידעה מראש שאני סטודנטית לכן אין ביכולתי לעשות 186 שעות בחודש. הנהלת הרשת מודעת לכך שבשלוש שנים האחרונות אני עובדת 4 משמרות קבועות (א', ד', ו' ומוצאי שבת) ולכן עושה בחודש בין 80-100 שעות. כשהזכרתי להם זאת נאמר לי שבמצב זה אקבל תופסת נמוכה יותר למשכורת, שכן הכל תלוי בכמות השעות.
בפועל האחריות, הלחץ ועומס העבודה ישארו אותו הדבר אבל מכיוון שלא אוכל לתת את כמות השעות הרצויה בעניהם לא אקבל תוספת שכר גבוהה (למרות שאעשה את העבודה). מבחינתם תוספת שכר תלויה בכמות השעות החודשית ולא בכמות העבודה שנעשת.
לאחר שסירבתי לקבל את הנהלת החנות בטענה שלדעתי השכר לא תואם לעבודה ולכן אין זה מטובתי לקבל הצעה זו, ביקשתי ללא קשר תוספת שכר של 3 ש"ח. כיום שכר הבסיס שלי עומד על 23 ש"ח לשעה וביקשתי העלאה ל-26 ש"ח לשעה. זוהי הפעם הראשונה שביקשתי מהנהלה זו העלאה במשכורת. הנהלת הרשת סרבה לבקשתי בטענה שכבר הוצעה לי העלאה וסרבתי לה: שנה שעברה הוצעה לי להוריד את שכר הבסיס שלי ל-21 ש"ח לשעה ולקבל תוספת של בונוסי מכירות. עד היום אני לא מתחרטת על צעד זה שכן אני עושה הרבה מעבר למכירות (הדפסות וכו') ולכן לא רציתי לקחת את הסיכון שדבר זה יפגע במשכורת שלי. משיחות עם עובדי החנות האחרים שעובדים על חוזה זה אני מבינה שצדקתי ושבפועל זה היה רק מזיק למשכורת שלי. חוץ מזה שכעובדת עם וותק (שעולה על כל העובדים יחד) לא חשבתי שזה הוגן לרצות להוריד לי את המשכורת ולעבוד על שכר של עובד מתחיל (האם זה הרעת תנאים?).
חוץ מזה, למרות שמנהלת החנות הציגה אותי כאחמ"שית ואף כסגנית מנהלת לעולם לא הוצעה לי העלאת שכר. לכן הודעתי לה שעד שלא יעלו לי את המשכורת אין ברצוני תארים שכאלו, שהם לדעתי ריקים מכל תוכן.
בנוסף, ביקשתי ממנהלת החנות, שעזבה ביום חמישי האחרון (15.3.12), מכתב המלצה (ביקשתי זאת כשבוע וחצי לפני עזיבתה) וגם זה סורב לי. היא טענה ש"עוד עובדים ביקשו ממנה" ולכן החליטה לסרב לכולם (בפועל רק עוד עובד אחד ביקש ממנה).
לאחר שכל אלו סורבו לי והנהלת הרשת מסרבת להכיר בכך שאני עובדת נאמנה (ואני יכולה לומר זאת בלב שלם) במשך 4 שנים ולהכיר בזה שזכותי לבקש העלאת שכר ואף לקבל אותה ללא קשר לקידום כזה או אחר החלטתי שהדבר הנכון ביותר בשבילי הוא להתפטר.
ביום רביעי האחרון (14.3.12) שלחתי מכתב התפטרות למנהלי/בעלי הרשת (בדוא"ל) לאחר שהודעתי זאת למנהלת החנות עצמה באופן אישי. מאז אף אחד מאנשי ההנהלה לא יצרו איתי קשר ומתנהגים איתי כאילו "הכל כרגיל" ולא התפטרתי כלל. האם זה אומר שהם לא קיבלו את התפטרותי ויצפו ממני להמשיך לעבוד?
לאחר שדיברתי עם כמה מכרי ובני משפחתי שהם בעלי ידע וניסיון בנושאי "עובד-מעסיק" (כל אחד בדרכו שלו) הבנתי שאולי יש פה משהו לא בסדר.
אשמח אם תוכלו לומר לי אם הם אכן פועלים בצורה הנכונה ביותר ואם לא מה, אם בכלל, כדאי לי לעשות בנושא. ובנוסף, מה הם זכויותי לגבי קרן הפנסיה, ימי חופשה ומחלה שלא נוצלו וכד'?
אעריך כל עזרה ועצה בנושא.
תודה רבה,
שאלתך ארוכה ומורכבת מדי, אנא פני לייעוץ אישי בעניין זה.
דמרי, בן-שחר משרד עו"ד מתמחים בדיני עבודה וזכויות עובדים.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עודד פרץ ושות`, משרד עורכי דין 055-4532759
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר