היום נתקלתי אישה בלבוש אזרחי, שהגיעה לבניין שבו אני מתגורר, עם רכב פרטי , והזדהתה כשוטרת עם הצגת תעודת שוטר.השוטרת התלוננה בפניי על כך שהחניתי את הרכב על המדרכה בסמוך לבניין . השוטרת ביקשה ממני מסמכי זיהוי ומסמכי רכב מתוקף סמכותה כשוטרת. ולאחר שביקשתי את המסמכים כדי להכנס לרכב ולנסוע - החליטה השוטרת לעכב אותי במקום תוך כדי שהיא מזמינה ניידת משטרה כדי שירשמו לי דוח תעבורה.
האם שיקול הדעת בעיכוב למשך שעה הינו כביל בעבירות תעבורה?! שאינם עבירות בטחוניות או עבירות ברות מעצר ?! לאחר כשעה כשאף ניידת לא הגיעה לאיזור החליטה השוטרת לשחרר אותי מהעיכוב.האם לא נדרש ממנה רק לקחת את הפרטים המזהים ולפעול בהליך הרגיל של הגשת דוח במשטרה (בידי השוטרת לא היו דוחות ולפי דבריה עוכבתי לצורך הגעת הזמנת ניידת תנועה לרישום דוח )
נפגעתי מאד מעיכוב זה - שלפי הבנתי (מתוך קריאה בנושא סמכות עיכוב של שוטר)- בוצע באופן לא מוצדק וניצול סמכות שניתנה, וומהווה פגיעה יסודית ומהותית בחירותו של אדם.
כיצד ניתן לדרוש את בירור חוקיות הנושא , והטיפול בנושא בהתאם?
אלי שלום,
הצטערתי לשמוע על ה"חוויה" שעברת.
באופן כללי לשוטר(אף לאזרח בנסיבות מסוימות) יש זכות עיכוב.
העילות לעיכוב חשוד בביצוע עבירה מצויות בסעיף 67 בחוק סדר הדין הפלילי(סמכויות אכיפה-מעצרים) , כאשר המחוקק הבחין בין עיכוב החשוד במקום לבין זימונו לתחנת המשטרה: באם "היה לשוטר יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, או כי הוא עומד לעבור עבירה העלולה לסכן את שלומו או בטחונו של אדם, או את שלום הציבור או את בטחון המדינה, רשאי הוא לעכבו כדי לברר את זהותו ומענו או כדי לחקור אותו ולמסור לו מסמכים, במקום הימצאו".
מאחר ובמקרה שלך אתה מסרת את כל המסמכים המזהים אינני מבין מדוע נדרשת להמתין כשעה. (באופן כללי ניתן לעכב עד 3 שעות, ובנסיבות מיוחדות עד 6 שעות).
אם הרגשת נפגע ויש לך את פרטי השוטרת אתה יכול לכתוב מכתב למח"ש(מחלקת חקירת שוטרים)....
כתובת : רח' צלאח א-דין 29
כתובת למשלוח דואר: ת.ד. 42093 ירושלים 91490 טלפון להתקשרות:
02-6466340
02-6466321
02-6466439
02-6466133
פקסימיליה: 02-6467085
דואר אלקטרוני:
Pniyot.Tzibur@justice.gov.il
בברכה,
מנהל פורום תעבורה ומרב"ד,
דורון ויגלר, עו"ד
* התשובות בפורום אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, והעושה בהן שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: חנה דוד- משרד עו"ד 055-4532798
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר