שלום רב,
יש לי סיטואציה שאשמח לקבל ייעוץ מה עלי לעשות:
סבתא של מכרה שלי נפטרה לפני 9 שנים כשהיא חולה באלצהיימר ואינה צלולה בדעתה. היו לה שני ילדים, בן ובת (הבן הינו אביה של המכרה שלי). חצי שנה לפני פטירתה, הבן נפטר באופן פתאומי והותיר אחריו אלמנה ושלושה ילדים צעירים. בשל מחלת הסבתא המליצה הדודה לאלמנה ולילדים לא לספר לסבתא על מות הבן כדי לא לצער אותה ולהחמיר את מחלתה. הסבתא כל הזמן שאלה על הבן ואילו הבת אמרה לה שהוא לא יכול להגיע מבלי לספר לה על מותו. לפני שהסבתא נפטרה הבת החתימה אותה, כשהיא אינה צלולה בדעתה, על צוואה חדשה, בה היא מנשלת את הבן שנפטר. כלומר, היא הפכה להיות היורשת היחידה. יש לציין כי, בצוואה הקודמת הבן ביקש שכל מה שיורש לו יעבור לילדיו.
המכרה שלי בזמנו הייתה ילדה צעירה ואמא שקעה באבל נוראי עד שגם היא חלתה באלצהיימר והיום זהו מצבה.
האם היום, אחרי 9 שנים והעובדה שהצוואה כבר מומשה, יש איזו שהיא דרך לתקוף את הפגם שנפל בצוואה הזאת? האם הדרך היא אזרחית או פלילית (מרמה)?
שלום דורית,
ניתן לתקוף צו קיום צוואה, וצריך יהיה להסביר מדוע השתהו זמן רב מאז הינתן הצו ומדוע לא התנגדו לצוואה בזמן הגשתה. קחי בחשבון שכל הטענות בדבר החתמתה של הסבתא על הצוואה החדשה בהיותה לא צלולה בדעתה- הן טענות שעל מגיש התביעה יהיה להוכיח בראיות ברורות. לא כל אימת שאדם הוא חולה אלצהיימר צוואתו נפסלת, יש מקרים שרופא בודק את המצווה ביום מתן הצוואה וקובע כי באותו המועד הוא צלול בדעתו ומבין את משמעות עשיית הצוואה.
שאלה אחרת היא מה הסבתא הורישה והאם יש עוד מקום לממש משהו מהעיזבון או לתבוע זאת מהדודה.
ההליך הוא הליך אזרחי. במידה וההליך יצליח, במובן זה שיוכח כי הדודה רימתה, הרי שבית הדין/בית המשפט ימצא את הדרך לפצות את הקורבן. שווה יהיה גם לבדוק הגשת תלונה במשטרה.
בברכה,
קרן קדרון, עו"ד ומגשרת.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: חביבי רונית, עורכת דין ומגשרת 053-7105241
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר