שלום וברכה,
כחלק מהסכם הפירוד ביני ובנזוגי ,בנזוגי הכניס סעיף בו יש בכוונתו להוריש לי בכל צוואה שיכתוב סכום מסויים.וכך זה מנוסח:
"....מאשר, כי בכל צוואה שיכתוב הוא יצווה לטובת ............סכום מוחלט בסך .............. אשר יועברו ישירות אליה מעזבונו של............., מיד לאחר כיסוי מלוא חובותיו עפ"י דין, וכפי שייקבע בצוואתו.
סעיף זה נראה לי פרוץ לחלוטין כאשר א.עדין לא הוצגה צוואה . ב. ידוע לי כי הוא יכול לשנות בכל רגע את צוואתו בלי קשר להסכם המדובר. ג. יכול להיות כי לא תהיה צוואה כלל(גם זו הרי אפשרות)
שאלתי היא:
מהו הנוסח הנכון לעיגון כוונותיו הכנות?
אני הצעתי...
"...הצהיר בעבר וחוזר ומצהיר ומתחייב שוב במעמד זה על כוונתו המוחלטת והבלתי ניתנת לעירעור או לשינוי בשום זמן ומצב וללא כל תנאי כי בכל צוואה ש כתב בעבר או/ו יכתוב בעתיד הינו מצווה לטובת.......... סכום מוחלט של.............אשר יועברו אליה ישירות מעזבונו במועד מימוש צוואתו ומתוך הסכום הכולל שיחולק בן כל יורשיו מיד לאחר כיסוי מלוא חובותיו עפ"י דין .
".........מצהיר על נחישותו וכוונתו המוחלטת שסכום זה יעבור לטובת...........כמתנה גמורה שאין לה עוררין וכי אין ליורשיו ו/או לכל צד הכלול ושאינו כלול בהסכם זה זכות לערער ו/או לבטל סעיף זה.
...........מצהיר כי אין בסעיף זה כוונת הולכת שולל או נטיעות תקוות שווא ב...וכי ישנה כוונה טהורה לקיים סעיף זה ו להטיב עם..............בירושתו .
איזה נוסח מעגן משפטית נכון יותר את כוונתו,רצונו, ללא כל ספקות בעתיד במימוש הבטחה זו?
לתשובתכם אודה מראש.
בשל כל הסיבות שהצגת ובשל העובדה כי כל מגבלה על החופש לצוות בצוואה, אינה תופסת, אכן סכום הכסף אינו מובטח לך ומן הסתם בימ"ש לא יאשר ס' כזה.כל סעיף המהווה העברת רכוש לאחר המוות אינו תופס וחייב להיכתב בצוואה בלבד וכפי שכתבת בנה"ז יכול כלל לא לכתוב צוואה או לשנותה בכל רגע נתון ולא ניתן להגביל זאת.
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו``ד יצחק כהן 053-6243460
הענין הוא העובדה כי מתוך החופש שאין להגביל אדם לצוות צוואה הוא מצווה להוריש לי ולא לאחר סכום זה ,
איפא זה נופל בן כסאות החוק?
איך אני יכולה לוודא כי אין בכוונתו להוליך אותי שולל?
והאם הניסוח:
.......אשר יועברו אליה ישירות מעזבונו במועד מימוש צוואתו ומתוך הסכום הכולל שיחולק בן כל יורשיו מיד לאחר כיסוי מלוא חובותיו עפ"י דין .
היו לטובתי ולא כפי שרשם עורך דינו:
"....מאשר, כי בכל צוואה שיכתוב הוא יצווה לטובת ............סכום מוחלט בסך .............. אשר יועברו ישירות אליה מעזבונו של............., מיד לאחר כיסוי מלוא חובותיו עפ"י דין, וכפי שייקבע בצוואתו.
1.מניסוח זה עולה כי שרק הסכום שאני אקבל כיורשת יהיה הסכום ממנו כוסו חובותיו ולא מסכום שמתחלק בן כל יורשיו .איך העגן זאת?אם לא כפי שניסחתי בנ"ל.
2....הסעיף בסופו מוסיף..."וכפי שייקבע בצוואתו.
האם נכון כי מילים אלו מיותרות מבחינתי מכוון שהסעיף זה בחוזה בנינו מבטא את מה שבנזוגי רוצה וקובע בצוואתו אז למה חזרה זו אם לא לכוון לכל שינוי שירצה בעתיד?
מראש מודה ומעריכה, לתשובתך מצפה.
אבהיר שוב, החוק אומר (ס' 27 לחוק הירושה) שהתחייבות לעשות צוואה ,לשנותה או לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה אינה תופסת. כך שההסכם בינכם אינו תופס. "חופש הציווי" כוונתו שאדם תמיד יכול להתחרט ולשנות את צוואתו ואינו יכול להגביל זאת בכל דרך. כמו כן לא ניתן להעניק מתנה לאחר המוות אלא בצוואה.
לא תוכלי לאכוף כתיבת צוואה לטובתך.
אמנם אני יזמתי את הפניה אך ענית לשנינו על השאלה מכיוון שזוהי הפעם הראשונה שאנחנו מתמודדים עם דבר כזה.אין בכוונתנו להכניס סעיפים שבית המשפט לא יאשר מכוון שזה מסתיים באוירה טובה מאוד.מבחינתו לא היתה לו שום בעיה עם הניסוח שלי.אך המטרה הסופית היא שהמסמך יהיה חוקי וסביר קודם כל לטובת שנינו.
תודה שהיית שם בישבילנו.
מודים ומעריכם.
נקודת המוצא היא רצון המצווה. על כן, דרישות צוואה גוברות מבחינה חוקית על כל הסכם אחר. על כן, כל נוסח שלא תנסי למצוא לא יבולע לך לצערי.
אדם המעוניין לצוות למאן דהוא כסף, צריך לעשות כן רק באמצעות צוואה ולא על ידי עריכת הסכם, שלא תופס מים במקרה זה, מכיוון שצוואה היא הדירה. קרי, ניתן לשנות אותה מעת לעת, על פי רצון המצווה.
על כן, ומה שניסתה לומר לך קודמתי, אל תכתבי סעיף כזה, כי הוא לא יעמוד במבחן המציאות.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר