מבחן הפרקליט והלקוח

 

ישראל נחשבת למובילה בתעשיית הסכסוכים המשפטיים. מספר התיקים הממוצע לטיפול כל שופט עומד על כ – 2,300 לשנה. מציאות זו מחדדת את מבחן הפרקליט והלקוח בעידן בו מספר עורכי הדין בישראל שובר כל שנה שיאים חדשים, או במלים אחרות, האם לא הגיעה העת לכוון את הלקוח לפתרון סכסוכים בדרכים פרטיות ואפקטיביות?

 

במשך 40 שנה קפא הליך הבוררות על שמריו. באחרונה חל מהפך, עת עבר בכנסת תיקון מס' 2 לחוק הבוררות (2), (תיקון מס' 2- ערעור על פסק בורר), התשס"ט-2008, ההופך את הליך הבוררות בישראל למן המתקדמים בעולם. במשך יותר מעשור היה הגישור, כביכול, לנחלת הכל. הגיעה עת המפנה: ניהול הליך בוררות חכם הנערך בהתאם למידות התיק באמצעות הליך אבחון והתאמה מקדים. הבוררות הנה מקצוע ועלינו להתייחס אליו בהתאם.

 

גישת פס"ח: פתרון סכסוכים חכם

 

גישת פס"ח גובשה על ידי מחבר מאמר זה, על רקע התמחות בת עשור שנים ויותר בפתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. בבסיסה עומדת ההכרה בחשיבות התאמת הליך מתאים לפתרון הסכסוך: 9 מסלולי בוררות, מסלולי גישור שונים ומסלול חדשני, המציע תהליך של הערכה נייטרלית מוקדמת.

 

ההבדל בין גישה, הפונה באופן קבוע לבית משפט ובין גישה, המאמצת את גישת פס"ח, ניתן להשוואה בין מסלול הרפואה הציבורי לבין מסלולי הרפואה הפרטיים; ברור כי כל מי שיכול להרשות לעצמו יעדיף בדרך כלל ובמקרים המתאימים במסלול הפרטי.

 

לוח זמנים גמיש וידידותי, אירוח חם ומכבד, פטור מסדרי דיון נוקשים, ניהול הליך בוררות או הליך אחר ב"גובה העיניים" המשולבים במקצוענות ומוטיבציה גבוהה המביאים לסיום הסכסוך בדרך יעילה ואפקטיבית. בל נטעה, ישראל נתברכה בקהילת שיפוט ראויה ביותר, הן במישור הערכי והן במישור האישי.

 

יחד עם זאת, העומס השיפוטי מקשה מאד על אנשי עסקים ועולם המסחר לקבל מענה הולם תוך זמן קצר לסכסוכים המהווים חלק בלתי נפרד מהתנהלות עסקית. גישת פס"ח לעומת זאת מאפשרת זאת.

 

 

גישת פס"ח: איך זה עובד ובמה זה כרוך?

 

יחידת הפס"ח מתפקדת בדומה למנ"ת (מחלקה לניתוב תיקים) בבית המשפט, אך רחבה בהיקף האפשרויות הקיים בה עבור קהל עורכי הדין ולקוחותיהם. היינו, בעת פניית פרקליטי הצדדים בבקשה לקיים הליך פס"ח מתואמת פגישת עבודה בלו"ז מהיר עם מומחה ליישוב סכסוכים, בדר"כ, עו"ד רונן סטי.

 

מנהל הישיבה בוחן עם פרקליטי הצדדים ולפי צורך, עם לקוחותיהם את נתוני הסכסוך הבסיסיים, מתרשם מגישות הצדדים לסכסוך ובוחר יחד עימם באחד מ – 9 מסלולי הבוררות המתקדמים, הליכי גישור או הערכה נייטרלית מוקדמת או במסלול משולב המתאים לפתרון הסכסוך (3). אם תרצו, מהלך קלאסי של WIN-WIN.

 

בין מסלולי הבוררות אשר ייבחנו ניתן למנות את הבוררות במסלול ביטול ללא ערעור, מסלול ערעור פרטי לפי סעיף 21א לחוק הבוררות, מסלול ערעור משפטי לפי סעיף 29ב לחוק הבוררות, בוררות "בייסבול" הידועה גם כ – Last Offer Arbitration, High - Law Arbitration, בוררות "מגשרת" המכריעה בסכסוך בהתאם לאחוזי ההצלחה בהוכחת רכיבי התביעה (אשר נוצרה על ידי מחבר מאמר זה ) ועוד.

 

 

 

בוררות פס"ח ויתרונותיה

 

בוררות פס"ח גובשה במטרה ליצור הליך בוררות יעיל ואחראי, המכריע בסכסוכים עסקיים בדרך מקצועית ובעלויות סבירות. בנוסף לחשיבות בחירת ההליך המתאים מציעה בוררות פס"ח מספר יתרונות יחסיים מובנים:

 

1. בוררות Tailor Made

 

בוררות המותאמת לכל מקרה ונסיבותיו: בישיבה מקדמית ייחודית הנערכת על ידי הח"מ יחד עם ב"כ הצדדים, מותאמים תנאי הבוררות לנסיבות המקרה ולצרכי בעלי הדין ובאי כוחם. כך, במקום להסתפק בכללי בוררות קבועים וסטנדרטיים נבנה הליך בוררות פרטי, יעיל ואפקטיבי, בקיצור, Tailor Made Arbitration;

 

 

2. לו"ז קבוע וידוע

 

קביעת לו"ז ידוע למתן פסק הבוררות בתחילת הליך הבוררות;

 

 

3. מודל כלכלי

 

מודל כלכלי לניהול הבוררות בהוצאות סבירות, בין היתר, באמצעות הסתייעות בעוזר משפטי בעלות מופחתת ובמקרים המתאימים, תוך שילוב מסלול גלובאלי ייחודי;

 

 

4. יצירת הסכמות

 

יצירת הסכמות במהלך הבוררות תוך הסתייעות בכישורי הגישור והסתייעות מושכלת בהליכי A.D.R. במקרים מתאימים אף מופנים הצדדים להליך גישור מוגבל בזמן ומוגדר לפתרון הסכסוך או חלקו;

 

5. קביעת סדרי דיון יעילים (דוגמאות)

 

5.1. תכנון מושכל ומלא של הליך הבוררות מוקדם ככל האפשר;

5.2. הגשת כתבי טענות בליווי תצהירי אימות הכולל אפשרות השלמה וחוסך עבודה טכנית וכפולה;

5.3. הליך ממוקד של גילוי ועיון הדדי במסמכים וחסכון של הליכי שאלון והודיות;

5.4. ניסוח של המחלוקות בין הצדדים המונע הותרת מחלוקות בלתי פתורות וחוסך זמן יקר;

5.5. ניהול הליכי הוכחות באופן רצוף, תוך הקצאת הזמן הנדרש ;

5.6. אירוח חם ומכובד;

 

6. בוררות בשניים

 

אפשרות לניהול בוררות בצוות עם מהנדס או רו"ח לפי צורך. בנוסף, במקרים המתאימים מופנים בעלי הדין ע"י רונן סטי לבורר, מגשר, מעריך או מומחה מטעמו לשם פתרון הסכסוך. לחילופין, מוצעת רשימת מועמדים לבחירה. ההליך יתנהל בהתאם לתוצאות ישיבת פס"ח.

 

7. ניהול מקצועי וקפדני של הליך הבוררות

 

ניהול הליך הבוררות מתוך הבנת ה"שטח" והמגזר העסקי מקרוב, המבוסס על ניסיון רב בפתרון סכסוכים עסקיים מחוץ לכותלי בית המשפט, לצד הובלת תחום ה – A.D.R בלשכת עורכי הדין, בפעילות בינ"ל בבית הדין לבוררות של ה – ICC בפריז, כמו גם ייזום וליווי תיקון מס' 2 לחוק הבוררות עד אישורו בכנסת (4).

 

סוף דבר

 

גישת פס"ח נולדה מתוך הבנת השטח, הבנת הלקוח והפרקליט כאחד. היא קיימת בראש וראשונה לשם שיפור איכות החיים המקצועיים של קהילת המשפט בישראל. אפשר גם אחרת וניתן להגיע ל"ארץ המובטחת" בדמות פתרון הסכסוך בדרך פרטית.

נספח: סעיפי בוררות ומסלול פס"ח בפני עוה"ד רונן סטי



המחבר - יו"ר משותף של ועדת הבוררות והגישור בלשכת עורכי הדין, מחוז ת"א ומרכז וחבר וועדת הבוררות הבינ"ל, ICC –פריז.

(2) תיקון זה אושר בהתאם להצעת החוק שהוגשה ביוזמת חברי הכנסת גדעון סער ועמירה דותן ועל פי יוזמה לה היה שותף הח"מ, מעת הרעיון ועד להגשמתה בחוק זה.

(3)  עלות פגישה זו הנה של שעת עבודה אחת. אם בעלי הדין בחרו לנהל את ההליך בפני מנהל הישיבה, או מי מטעמו, מועברת עלות זו לחשבון ההליך גופו, ללא חיוב בגין הישיבה.

(4) כל הזכויות שמורות למחבר, עו"ד רונן סטי


עודכן ב: 24/07/2013