אני מועסקת אצל מעביד 9 חודשים וחתומה על חוזה לשנה . כמו כן אני בהריון תחילת חודש שישי והמעסיק יודע . הוא מצמצם לי כל הזמן במשמרות וגם ככה המשרה היא מאוד חלקית וממציא כל מיני סיבות
מה אוכל לעשות בנדון זה ?הוא לא מוכן לשים לי עוד משמרות כל שאר העובדים עובדים כרגיל והוא לקח כבר מישהו במקומי - כשיש לי עוד 4 חודשים עד הלידה שלא לדבר על הזמן שהוא כבר עבר והוא הרע לי במשמרות
דינה שלום,
ראשית למעביד אסור לפטר אותך עקב היותך בהריון וכמו כן אסור לו להרע לך את התנאים.
במקרה של הרעת תנאים, כל שכן בגין הסיבה של הריון באם תתפטרי יראו את ההתפטרות כפיטורים.
כמו כן, באם המעביד יגרום לך לפיטורים כעת יראו זאת כפטורים בשל ההריון והמעביד צפוי לסנקציות כבדות בגין הפיטורים שכן בינואר 2006 תוקן חוק עבודת נשים במטרה להגביר את הסקנציה נגד מעבידים המפטרים עובדות בהריון ללא היתר ממשרד התמ"ת החידוש העיקרי: אם בית הדין מצא שהעובדת פוטרה ללא היתר, הוא יפסוק פיצויים ששיעורם לא יפחת מ-150% מהשכר שהיה מגיע לה במהלך התקופה המזכה. תקופה מזכה היא התקופה שתחילתה ביום הפיטורים או ביום שלמעביד נודע שאסור לו לפטר וסיומה בתום התקופה שבה חלה הגבלת הפיטורים, או ביום שבו ניתן בסופו של דבר היתר.
אשר על כן המעביד זקוק אף להיתר של משרד התמ"ת על מנת לפטר אותך כאשר הוא יודע שאת בהריון ואף צפוי לעמוד לשימוע לאחר הפיטורים.
כמו כן לגבי צמצום המשרה נכנס תיקון לחוק בספטמבר 2000: עד היום קבע החוק כי אסור לפגוע בהיקף המשרה של עובדת בהיריון באופן העלול לפגוע בהכנסתה. התיקון מחיל את הוראה זו על כל העילות שבהתקיימן עובדת או עובד מוגנים מפני היריון (כמו למשל אחרי חופשת הלידה, או בזמן טיפולי פריון). בנוסף נקבע כי אסור לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסת העובדת, זאת על מנת למנוע מצבים בהם מעבידים פוגעים בהכנסה אך לא פוגעים בהיקף המשרה או להיפך.
בנוסף, נכללו הגדרות שלא היו קיימות קודם. נקבע כי "פגיעה בהיקף משרה" היא כל פגיעה בהיקף משרה למעט שינוי זמני היקף משרה על פי בקשת העובד או העובדת בשל מצב רפואי ועל פי אישור רופא וכי "פגיעה בהכנסה" היא כל פגיעה שאינה מכוח דין או ההסכם קיבוצי וכן כל פגיעה שאינה פגיעה ברכיב שכר המשולם לעובדים בהתאם לתפוקתם ואשר לא נגרמה מסיבה התלויה במעביד- כלומר אם יש פגיעה בעמלות ולא שונו סדרי העבודה של העובדת אין לראות בפגיעה זו כפגיעה בהכנסה לפי חוק עבודת נשים.
אני הייתי מציע לך לשוחח באופן ענייני עם המעביד, ולהודיע לו כי באם יחליט לפטר או להרע תנאים בשל הריונך, הוא צפוי לבעיות משפטיות וכספיות כבדות, וזאת כפי שפורט לעיל, שכן החוק מגן עליך במידה רבה מאוד.
בהצלחה בהמשך הדרך,
רונן גביש, עו"ד
לחצ/י למידע על מנהל הפורום: עו"ד רונן אבניאל 055-4532804
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר