המחזור השני של הקייטנות בישראל יחל בשבוע הבא. מאות אלפי ילדים וילדות בישראל נמצאים כעת בשיאו של החופש הגדול. ההורים, אשר על פי רוב אינם זוכים לחופש גדול, צריכים "לדאוג לסידור" לילדים ואחת הדרכים הינה באמצעות קייטנות. הורים רבים בודקים לפני רישום הילדים לקייטנה את המחיר, המיקום, סוג הפעילות בקייטנה והתכנים אשר מועברים לפרחיהם במהלכה. עם זאת, הורים מעטים עומדים על הביטוח בקייטנה ולא אחת הם סבורים ההורים כי למפעיל הקייטנה "יש ביטוח" ועל כן אין סיבה לדאגה.
יש לכם שאלה?
פורום תאונה ברחוב | תאונה בבית
חשוב לדעת כי מדובר בעניין מורכב, שכן הקייטנות בישראל מופעלות בשלל סוגים. החל מקייטנות ביתיות (כאשר הורה מאגד מספר ילדים ומפעיל קייטנה), דרך קייטנות מקצועיות וכלה בקייטנות המופעלות על ידי המדינה. קייטנות רבות כוללות פעילויות מורכבות ולעיתים אף מסוכנות כגון טיולים בטבע, ביקורים בבריכה, עבודה עם חפצים חדים (כגון מספריים או כלי עבודה), פעילות עם בעלי חיים וכדומה. אי לכך, סוגיית ביטוח הקייטנות הינה סוגייה אשר חשוב לשים אליה לב בטרם רשמתם את ילדיכם.
רישיון להפעיל קייטנה
הפעלת קייטנה מותנית בקבלת רישיון לכך מטעם משרד החינוך והרשות המקומית. יש לציין כי רישיון זה איננו מבטיח להורים כי הגוף המפעיל את הקייטנה אחראי ומתאים. עם זאת, על פי רוב מדובר ברישיון המעיד, למצער, על עמידה בסטנדרטים מינימאליים.
האם יש למפעיל הקייטנה ביטוח?
בבואכם לרשום את בנכם או בתכם לקייטנה, ודאו כי מפעיל הקייטנה מבוטח. במידה והקייטנה מופעלת על ידי המדינה, דהיינו על ידי רשות מקומית או רשת המתנ"סים, סביר להניח כי הביטוח מוסדר במסגרת פוליסת הביטוח הכוללת של המוסד או הרשות. על פי רוב, גופים אלו דואגים לביטוח מתאים להפעלת קייטנות. במידה ומדובר בקייטנה פרטית, העניינים אינם ודאיים. אי לכך, רישום ילד לקייטנה פרטית חייב להיות לאחר שמפעיל הקייטנה מציג בפניכם פוליסת ביטוח בתוקף. אל תסתפקו באמרה "יש לי ביטוח", שכן בהעדר ביטוח תביעות נזקין עלולות להיות מורכבות ומתישות.
ביטוח לבדו איננו מספיק. יש לבדוק כי הביטוח מתאים לפעילות הקייטנה, לגילם של הילדים וכדומה. מומלץ בהחלט לבקש גם עותק של הביטוח ולעבור עליו. בין הפוליסות השונות ישנם הבדלים אשר עלולים להיות מהותיים במידה ויש צורך להפעיל את הביטוח.
שאלות רלבנטיות
הכיסוי הביטוחי הרלבנטי לקייטנות הינו ביטוח לנזקי גוף במסגרת כיסוי צד ג'. מדובר בביטוח החל על פעילותם של הילדים בקייטנה, באתרים אחרים אליהם הם נלקחים לפעילויות, ואף בדרכם לקייטנה ובחזרתם הביתה. על מנת להיות בטוחים כי הביטוח תקף ומתאים, יש לעמוד על מספר היבטים. האם מפעיל הקייטנה הינו בעל רישיון להפעיל קייטנה במקום בו הפעילות מתקיימת? האם הביטוח חל גם על שעות מאוחרות (כגון קומזיצים ופעילויות לילה)? האם הביטוח מכסה את הילדים גם בעת הגעתם לקייטנה וחזרתם לביתם? האם הביטוח מכסה פעילות מחוץ למתחם העיקרי של הקייטנה (בנסיעה ללונה-פארק, מוזיאונים, בריכה וכדומה)? האם הביטוח מתייחס גם לפעילויות מיוחדות (כגון שימוש בכלי עבודה, עבודה עם בעלי חיים וכדומה)?
דוגמאות לפסקי דין:
תאונה בקייטנת כדוגל – 3,500 שקלים פיצויים
קטין בן 7 נרשם על ידי הוריו לקייטנת כדורגל. התובעים, אב ובנו, טענו כי הילד נרשם לקייטנה על מנת להתאמן בכדורגל והמדריך – ברשלנותו – הציב את הילד בשער כאשר ילד בן 10 אמור לבעוט לעברו כדורים. כתוצאה מאחת הבעיטות, נפגע הילד בידו וזו נשברה. התובעים טענו כי מדובר ברשלנות מצדם של מפעילי הקייטנה, הן מבחינת הצבת ילד קטן וצנום בשער ביום הראשון לקייטנה, והן משום שלא הוגשה לילד עזרה רפואית הולמת. בית המשפט קבע כי לא הייתה רשלנות מצד המדריך בנוגע להצבת הילד בשער. מטרתה של הקייטנה הייתה משחק כדורגל, וידוע כי משחקים אלו עלולים לגרום לפציעות פיסיות למשתתפים. עם זאת, בית המשפט קבע כי התובעים מצאו עצמם מול שוקט שבורה וזאת משום שהקייטנה לא הייתה מבוטחת. אי לכך, נפסקו עבורם פיצויים בסך 3,500 שקלים. (תק 10593/01 דובינסקי דני נ' אריה חב' לביטוח בע"מ).
נפילה על גלגליות בקייטנה – 14,500 שקלים פיצויים
התובעת, קטינה בת 9, השתתפה בפעילות של החלקה על רולר בליידס במסגרת קייטנת קיץ של מתנ"ס נהריה. חמש דקות לאחר תחילת הפעילות, החליקה הקטינה ונפגעה. הקטינה הובהלה לבית החולים לאחר התאונה ושם אובחנו שני שברים בשורש כף ידה. כתוצאה מכך נותחה התובעת ניתוח בהרדמה כללית, עברה שחזור סגור ונאלצה "לסחוב" קיבוע גבס לזמן רב. התובעים, הילדה והוריה, טענו כי רשלנותה של הקייטנה הייתה בכך שהתובעת הגיעה באיחור לקייטנה, ניתנו לה גלגליות ולא ניתנה לה כל הדרכה. כמו כן, מפעילי הקייטנה לא ציידו את הילדים במגנים כלשהם. "גם אם החלקה על גלגליות/רולר בליידס היא פעילות ספורטיבית הרצופה סיכונים, אין הדבר פוטר את הנתבעים מנקיטת אמצעי זהירות כנגד סכנה מנסיבות שניתן לצפותן", נכתב בפסק הדין. לסיכום, בית המשפט פסק לתובעת פיצויים, על דרך הפשרה, בסך 14,500 שקלים. תא (קריות) 2516-07 אור אבוטבול נ' בית ראסל בע"מ.
עודכן ב: 24/07/2011