אבי נפטר לפני כשנה וחצי והיה בעל נחלה במושב. לפני כעשור, הוא מינה את אחי כ"בן ממשיך" בנחלה, אך כעת התגלעו מחלוקות קשות במשפחה. אחי אינו מתגורר במושב ואין לו כוונה לעבד את הקרקע או להתגורר בנחלה בעתיד הנראה לעין. אני, לעומת זאת, חי במושב כל חיי ומעוניין להמשיך את המשק המשפחתי. האם ישנה אפשרות חוקית לשנות את זהות הבן הממשיך לאחר פטירת בעל הנחלה? האם יש משמעות לכך שהבן הממשיך הנוכחי אינו מקיים את תנאי ההתיישבות? מה ההליך המשפטי שעלי לנקוט במקרה כזה?
טל שלום,
הסוגיה שהצגת מורכבת וטעונה. מינוי בן ממשיך הוא התחייבות של ההורים להעביר את הזכויות בנחלה לבן מסוים לאחר פטירתם, במטרה לשמור על שלמות הנחלה והמשכיותה. עם זאת, כאשר מתעוררות מחלוקות משפחתיות, במיוחד במקרים שבהם הבן הממשיך אינו מקיים את התנאים המקובלים, כגון מגורים בנחלה או עיבוד הקרקע, עולה הצורך לבחון את האפשרות לשינוי המינוי.
האם ניתן לשנות את זהות הבן הממשיך לאחר פטירת בעל הנחלה?
באופן כללי, מינוי בן ממשיך נחשב להתחייבות בלתי חוזרת של ההורים, והזכויות מועברות אליו רק לאחר פטירתם. עם זאת, כאשר הבן הממשיך אינו עומד בתנאים הנדרשים ייתכן וניתן לערער על המינוי.
מהו ההליך המשפטי המומלץ במקרה זה?
ראשית בדיקת מסמכי המינוי, תקנון האגודה וההסכם החל על הנחלה. במידת הצורך הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
מומלץ קודם פנייה לבית המשפט לנסות ולפתור את המחלוקות בהסכמה באמצעות הליך גישור.
בברכה,
יעל פרי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד יעל פרי
053-9428973
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
דניאל שלום, התשובה לשאלתך תלויה במשתנים רבים אשר לא עולים מפנייתך ותלויים בין היתר במועד בו יבחר בנך למכור את המשק, מצבו המשפטי של המשק בעת המכירה, האם לבן נכסים נוספים ועוד.. יצוין כי בעת מכירה לא ...
המשך תשובה