על פי סעיף 448 לחוק העונשין, העונש לצד העבירה של הבערת אש במזיד ברכוש של אחר הוא עד 15 שנות מאסר. כאשר העבירה מבוצעת על ידי מספר נאשמים, הקושרים ביניהם קשר לביצועה, היא מקבלת משנה חומרה והדבר בא לידי ביטוי בהחמרת העונש הנגזר על ידי בית המשפט. אולם, כאשר הנאשם חותם על הסדר טיעון עם המאשימה, במסגרתו הוא מודה במעשים, הרי שמנגד, מתבקשת הקלה בעונשו. כלומר, העונש עליו מחליטים הצדדים לא בהכרח משקף את החומרה היתרה שבמעשים. עם זאת, בתי המשפט נוטים לכבד הסדרי טיעון אלו לאור האינטרס הציבורי שבהרשעת נאשמים. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק הדין דנא.
במקרה זה, נגזר דינו של נאשם אשר הורשע על פי הודאתו בעבירות של הצתה וקשירת קשר לפשע. על פי כתב האישום, במהלך חודש פברואר 2007, הנאשם חבר לאחיו על מנת להצית את רכבו של המתלונן, שכיהן כראש המועצה המקומית. ההחלטה להצית את הרכב התקבלה עקב סכסוך עבודה בין המתלונן לאביו של הנאשם. לאחר שהשניים פיזרו חומר דליק על הרכב, הם הציתו אש בכוונה תחילה וכתוצאה מהמעשה, נשרף רכבו של המתלונן כליל. בנוסף, נגרם נזק לרכב נוסף. על פי כתב האישום, השניים אף תכננו להכות את המתלונן. כאמור, הנאשם הודה במעשים שיוחסו לו ובין הצדדים נחתם הסדר טיעון. במסגרת הסדר הטיעון, הוחלט על השתת עונש מאסר בפועל למשך שנתיים, מאסר על תנאי וקנס. לאחר החתימה על ההסדר, בית המשפט התבקש לאשרו.
טיעוני הצדדים
המאשימה ביקשה מבית המשפט לכבד את הסדר הטיעון. המדינה הדגישה את היעדר העבר הפלילי של הנאשם ואת הסכמתו של המתלונן לקבלת הסדר הטיעון. סנגורו של הנאשם תמך אף הוא בקבלת הסדר הטיעון. הסנגור הדגיש את עברו הנקי של הנאשם, תרומתו לקהילה שבאה לידי ביטוי בהשתתפות במלחמת לבנון השנייה וקבלת תעודות הוקרה על כך.
בנוסף, נטען כי הודאתו של הנאשם הביאה לחיסכון זמן שיפוטי יקר. הסנגור הוסיף שמעשיו החד פעמיים של הנאשם נעשו על רקע סכסוך בין המתלונן לאביו, וכי לא היה מדובר בדפוס התנהגות עברייני חוזר. עם זאת, בית המשפט התבקש להקל עם הנאשם בקביעת גובה הפיצוי, לאור העובדה שהנזק שנגרם לרכבו של המתלונן לא היה בהיקף גדול. כלומר, הסנגור ביקש לחייב את הנאשם בתשלום פיצוי מינימאלי וגם בתשלום קנס בסכום נמוך. לבסוף, הודגשה חרטתו של הנאשם ולקיחת האחריות על המעשים. הנאשם עצמו הודה במעשים שיוחסו לו.
דיון והחלטה
בפתח הדיון, השופט הבהיר כי מעשיו של הנאשם היו חמורים וחייבו ענישה מרתיעה. שכן, תפקידם של בתי המשפט להגן על הציבור ועל נבחריו מפני התנכלויות. עם זאת, לאור עברו הנקי של הנאשם, הבעת חרטתו והודאתו והעובדה שהוא נטל חלק במלחמת לבנון השנייה, השופט החליט לכבד את הסדר הטיעון. משכך, הוא גזר עליו שנתיים מאסר בפועל ושנה וחצי מאסר על תנאי. בנוסף, הנאשם חויב בתשלום קנס בסך 7,500 ₪ ובתשלום פיצוי למתלונן בסך 15,000 ₪.




