שלוש עובדות בפעוטון בתל אביב נעצרו בסוף השבוע לחקירה בחשד לרשלנות מצידן אשר גרמה לנפילתה של פעוטה משידת ההחתלה. אמה של הפעוטה הבהילה את בתה לבית החולים וזאת לאחר שהיא נפצעה בגין נפילתה באורח בינוני בראשה.
יש לכם שאלה?
פורום תאונות תלמידים | ביטוח ילדים
פורום תאונות בבית | תאונות ברחוב
כתוצאה מהאירוע, התינוקת אושפזה בבית החולים דנה שבאיכילוב וזאת כאשר היא סובלת משברים בגולגולת. המטפלת במקום לא סיפרה לאם כי הילדה נפלה משידת ההחתלה ואמרה לאחרונה כי "הילדה חטפה מכה". האם המודאגת העבירה את בתה למרפאת קופת חולים ומשם פונתה הפעוטה לבית החולים איכילוב באמצעות אמבולנס של מגן דוד אדום. הרופאים, אשר אבחנו כי הילדה סובלת משברים בגולגולת ולא מדובר ב"חטיפת מכה", דיווח למשטרה על האירוע. השוטרים עצרו את המטפלת וכעת היא חשודה בשיבוש הליכי חקירה וגרימת פציעה תוך כדי התרשלות. כמו כן, נעצרו גם שתי עובדות נוספות בחשד לתיאום גרסאות וניסיון לשבש את החקירה. שלושת החשודות שוחררו בערבות.
האירוע הנ"ל יעלה ככל הנראה, לסדר היום הציבורי, את סוגיית הפציעות בפעוטונים ובגני הילדים. רבים אינם יודעים זאת, אך במרבית המקרים קיימת להורים עילה להגיש כנגד המטפל או המטפלת תביעת פיצויים (זאת בנוסף לכך שייתכן ומדובר בעבירות פליליות). להלן מאמר קצר אשר יסקור את ההשלכות המשפטיות הנזיקיות של מקרים כגון דא.
מהי תאונה בפעוטון?
תאונה בגן או בפעוטון יכולה להיות תוצאה של רשלנות בהשגחה על הילדים (לדוגמא, ילד אשר בלע חפץ מסוכן או נפילה של ילדה בחצר המשחקים), רשלנות בטיפול בילדים (מתן אוכל לא מתאים לילד או כפי שתואר במקרה לעיל – נפילה משולחן החתלה), רשלנות בפיקוח על המתקנים בגן (לדוגמא, מתקנים לא בטיחותיים, שימוש במשחקים מסוכנים וכדומה), ועוד. תביעה בגין נזקים אשר נגרמו לילד בפעוטון מוגשת לא אחת כנגד שורה של גורמים כגון המטפלת, העובדת אשר גרמה לפציעה, בעלי הגן, חברת הביטוח של המעון, חברת הביטוח של הילד (מתוקף פוליסת תאונות אישיות), המדינה (כאשר המעון נמצא בפיקוחה של המדינה), העמותה המפעילה את המעון (ככל שיש כזו) וכיוצא בזה.
למעשה, תביעות אלה מתחלקות לשני מישורים – תביעה כנגד פוליסת הביטוח מכוח חבותה הביטוחית לכסות נזקים שנגרמו בתאונות כגון דא, או תביעה כנגד הגורמים הרשלניים מחמת רשלנותם. בתביעות מהסוג הראשון, די בהוכחת הקשר הסיבתי בין הנזק לבין האירוע, בכדי לזכות בפיצויים. במקרים אלה, אין צורך להתחקות אחר הגורם הרשלן (יצוין כי ייתכן וחברת הביטוח תנסה ל"אתר" את הגורם הרשלן מאוחר יותר, במסגרת תביעה לשיפוי).
תביעות המוגשות כנגד המטפלת או הגורמים הרשלניים הינן מורכבות יותר. במקרה זה, יש להוכיח לא רק את הקשר הסיבתי האמור, אלא את הרשלנות והפרת חובת הזהירות. יש לציין כי ניתן להגיש גם שתי תביעות – אחת נגד הביטוח ואחת נגד הגורם הרשלן. הפיצוי מכוח פוליסת הביטוח איננו גורע מזכותם של הנפגעים להגיש גם תביעת נזקים נגד האחראים אשר גרמו לנזקם.
דוגמא לפסק דין
במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט השלום בהרצליה, הורים לקטין הגישו בשמו של בנם תביעה כנגד פעוטון בו הוא נפגע כאשר היה בן שנתיים בלבד. ההורים טענו כי הילד נחבל בגן הילדים בעקבות אירוע אשר פרטיו לא היו ידועים להם. בגין האירוע, טענו ההורים, הילד נזקק לניתוח לשחזור שבר ספירלי. הנתבעות (מנהלת המעון וחברת הביטוח שלה), טענו כי הקטין לא נפגע בגין רשלנות מצד הגורמים האחראים עליו. לטענתן, הילד נחבל כאשר נתקל בילד אחר בגן, ומדובר היה ב"פעולת פתע ספונטנית שלא היה ניתן לצפותה מראש". הנתבעות הדגישו כי האירוע נחקר על ידי המשטרה וזו סגרה את התיק בהעדר אשמה פלילית.
בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל. בפסק הדין נקבע כי לאחר בחינת הראיות, תוך התרשמות מהעדים שנחקרו ועמידה על הטענות שפורטו בסיכומים, הנתבעות לא הצליחו להוכיח כי נקטו בזהירות סבירה על מנת לשמור על ביטחונו של הקטין בפעוטון. בית המשפט עמד על שורה של "מחדלים" מבחינת הנתבעות בעת האירוע. לדוגמא, היו שתי מטפלות בלבד אשר היו אמורות להשגיח על 22 זאטוטים. כמו כן, בעת האירוע, אחת המטפלות שהתה בחדר הסמוך בהחתלה, בעוד רעותה משגיחה על כלל הילדים האחרים. זאת ועוד, הוכח כי התובע לא נפגע רק מהתקלות עם חברו, אלא גם בגין רצפת הגן המחליקה שנוקתה זה עתה.
"נתוני המקרה מצביעים על כח אדם חסר באופן שכל מטפלת הייתה אחראית על קבוצה גדולה מדי של ילדים בגילאים צעירים מאוד הדורשים השגחה מוגברת ושליטה רבה, שספק אם ניתן היה לעשותה ע"י מטפלת אחת מול לפחות 11 ילדים", נכתב בפסק הדין. כמו כן, בית המשפט ציין כי רב הנסתר על הגלוי וזאת משום שתחקיריהן של המטפלות, כפי שבוצעו על ידי מנהלת הפעוטון, לא הוצגו (משום מה) בפני בית המשפט.
הפיצוי:
1. 2,000 שקלים בגין נסיעה, מגבונים וחיתולים בתקופת גיבוסו של הילד ושהותו בבית.
2. 8,000 שקלים בגין סיוע מוגבר של הורי הקטין בתקופה המדוברת.
3. 50,000 שקלים בגין כאב וסבל לקטין. סכום זה הופקד לטובתו של הקטין בתוכנית חיסכון עד גיל 18.




