בית המשפט קבע כי מדינת ישראל תשלם פיצויים בסך כ-100,000 שקלים (בתוספת 20,000 שקלים הוצאות משפט) לאסיר פלשתינאי אשר נאנס פעמים רבות בכלא ופניו הושחתו. האסיר במקרה דנן סבל מאלימות קשה בבתי הסוהר וזאת למרות שהוא היה אמור להיות תחת הגנה לאחר שבני משפחתו סייעו לישראל. בית המשפט ציין כי שירות בתי הסוהר לא מילא את תפקידו כלפי האסיר והאחרון שילם על כך מחיר כבד. כהוכחה לכך, האסיר היה נתון למעשי אונס רבים בבתי הסוהר, ובאחד המקרים פניו הושחתו על ידי שני אסירים אחרים.

 

יש לכם שאלה?

פורום תאונות כלליות

פורום פלילי


מדובר באסיר אשר סיפור חייו לא היה פשוט כלל וכלל. הוא גדל בכפר בסביבת העיר שכם אך בעקבות תקיפת הוריו באלימות אכזרית על ידי אלמונים הוא הוברח לישראל ואומץ על ידי משפחה חרדית. במהלך השנים, הוא גדל כיהודי ואף למד בשלב מסוים בישיבה. עם בגרותו, הוא עבר לגור בתל אביב אך לא הצליח להשתלב בחברה והחל להסתבך עם החוק. מאז, ובמשך שנים, התובע נכנס ויוצא מבתי הסוהר בגין עבירות פליליות שונות. כל פעם שהוא נכנס לבתי הסוהר, הוא היה נתון תחת מסכת ארוכה וכואבת של התעללויות מצד אסירים פלשתינאים אחרים.


בית המשפט קיבל את התביעה כנגד המדינה וקבע כי האסיר זכאי פיצויים בסך של 100,000 שקלים. נקבע כי שירות בתי הסוהר התרשל כלפי האחרון וזאת משום שהוא הותקף על ידי אסירים אחרים למרות ששהה באגף טעוני ההגנה. כמו כן, באחד המקרים האסיר פנה באופן מפורש לאחד הסוהרים וביקש ממנו להגן עליו משום ש"משהו רע הולך לקרות". לדבריו, הסוהר לא נשמע לתחנוניו והדבר הסתיים בתקיפה אלימה והשחתת פניו.


לא פעם ראשונה


אין זו הפעם הראשונה בה שירות בתי הסוהר מחויב לשלם פיצויים בגין תקיפת אסיר בכלא על ידי אסירים ביטחוניים. בשנת 2005, בית המשפט פסק פיצויים בסך 250,000 שקלים לאסיר המרצה מאסר עולם בפועל בגין רצח ערבי על רקע לאומני, וזאת משום שהמדינה התרשלה בהגנה עליו מפני אסירים פלשתינאים.


גם במקרה הנ"ל, האסיר היה נתון במאסר באגף טיעוני הגנה בכלא איילון אך שירות בתי הסוהר התרשל בשמירה עליו. התביעה הוגשה בעקבות דקירתו של האסיר ובטענה כי רשלנות השב"ס באה לידי ביטוי באי מניעת מגע בין התובע לאסירים ערבים בין כותלי בית הסוהר. שירות בתי הסוהר ניסה לטעון כי התקיפה אירעה כאשר האסיר חזר לתאו לאחר ביקור משפחות, ובעת שהוא היה מלווה בסוהר. נטען כי שירות בתי הסוהר איננו בר יכולת לסכל באופן מוחלט - 24 שעות ביממה - גילויי אלימות פתאומיים. השופטת אסתר נחליאלי-חיאט דחתה את טענות השב"ס ופסקה פיצויים לטובתו של האסיר.