ההליך הפלילי נפתח ברגע בו לראשונה נודע למשטרה על ביצוע של עבירה ואז עליה לפתוח בחקירה, יכול ואת ידיעה זו תקנה המשטרה באמצעות תלונה אשר הוגשה אליה ע"י אדם כלשהו (ע"פ החוק זכותו של כל אדם להגיש תלונה על כך שבוצעה עבירה) או בדרך אחרת כלומר החוק אינו מגדיר תלונה כתנאי הכרחי לפתיחה בחקירה.
ברוב המקרים המשטרה מופקדת על חקירת ביצוע העבירה למעט במקרים בהם רשויות אחרות מופקדות על החקירה כמו רשויות המס, ניירות ערך וכו'. לצורך החקירה מוסמכת המשטרה לחקור עדים, חשודים, לערוך עימותים, לתפוס חפצים,חיפושים, לעכב ואף לעצור חשודים לצורכי חקירה (מעצר ימים).
בסיומה של החקירה מועבר חומר החקירה לתובע מוסמך אשר עובר על החומר שאספה המשטרה ומחליט האם לסגור את התיק הנ"ל או להגיש כ"או באפשרותו במקרים מסוימים אף לבקש מהמשטרה להמשיך ולחקור. במידה ומצא התובע כי קיימות מספיק ראיות וקיים אינטרס לציבור עליו להעמיד לדין את החשוד בביצוע העבירה כלומר להגיש כנגדו כ"א.
אציין כי לפני שהגיע חומר הראיות לתובע מוסמך, יכול קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור בדבר התלונה וזאת בעבירות שאינן מוגדרות כפשע כלומר העונש המוטל בגינן הוא מתחת ל3 שנים וכאשר הוא סבור שאין עניין לציבור.בעבירות מסוג פשע החוק מתיר לחשוד לפנות בהליך מסודר לתחנה החוקרת ולהסביר מדוע לדעתו אין להגיש כתב אישום כנגדו זכות זו מוכרת כזכות השימוע.
כאשר הוגש כתב אישום בעבירות פשע שעונשה מעל 3 שנים ועבירות עוון שעונשה בין 3 חודשים ל3 שנים קמה לנאשם זכות לעיין בחומר החקירה אותו אספה המשטרה ויכול הוא להתחיל לתכנן את הגנתו.
המשפט עצמו נפתח בהליך שנקרא הקראה בו מוקרא כתב האישום לנאשם ומוסבר לו תוכנו בשלב זה על הנאשם להגיב אישום שנגדו כלומר למסור את עמדתו בנוגע לעובדות המיוחסות לו בכתב האישום ולטעון כפירה בעובדות או להודות בעובדות הודיה חלקית או מוחלטת.
אם הנאשם כפר בכל עובדות המתוארות בכתב האישום או בחלקן תתנהל פרשת התביעה בה התביעה מציג את ראיותיה להוכחת כתב האישום לאחריה יכול נאשם לעלות טענת "אין להשיב לאשמה "אם לדעתו התביעה לא עמדה בנטל ההוכחה קבלת טענה כזו ע"י ביהמ"ש תביא לזיכויו דחיית טענה זו תוביל לשלב הבא שלב פרשת ההגנה בה יובאו כל הראיות שבידי הסנגור לאי אשמתו של הנאשם לאחר סיכומי הצדדים תגיע הכרעת הדין בה יקבע בית המשפט האם להרשיע את הנאשם או לזכות.
אם החליט ביהמ”ש להרשיע את הנאשם יביאו הצדדים ראיות לעניין העונש ואז יגזור בית המשפט את דינו של הנאשם כלומר ייקבע את העונש שיוטל על הנאשם, ניתן לבקש מבית המשפט את עיכוב ביצועו של העונש לצורך הגשת ערעור על פסק הדין המורכב מהכרעת הדין וגזר הדין.גם התביעה וגם ההגנה יכולים לערער:התביעה על קולת העונש וההגנה על חומרתו.
ממורכבותו של ההליך הפלילי ברור הצורך לפנות לעו" ד המתמחה בתחום הפלילי עוד מהשלב בו נקרא אדם לראשונה לחקירת המשטרה שכן ישנם זכויות העומדות לחשודים ונאשמים אשר מוגבלות בזמן כמו הזכות לשימוע שתוארה לעיל, זכות זו מוגבלת בזמן עד 30 ימים מיום קבלת ההודעה בדבר הגשת כתב האישום וביכולתה של זכות זו למנוע את הגשת כתב האישום וגרירת החשוד לדיונים ממושכים בביהמ"ש אשר במהלכם יכול ויהיה במעצר על כן באם תתקלו אי פעם במצב בו הנכם מוזמנים לחקירה במשטרה או גיליתם כי מתנהלים כנגדכם הליכים תפנו לעו"ד המתמחה בתחום כבר בהתחלה בכדי שיוכל לספק לכם ייעוץ וליווי במהלך ההליכים הנ"ל כבר מתחילתם ובכך תעמדו על זכויותיכם.
יעקב בוחבוט, עו"ד



