מעצר בית מאפשר לחשוד לשהות בביתו, תחת פיקוח של ממונה, עד להכרעת דינו. מדובר למעשה בחלופה למעצר החשוד על ידי המשטרה בבית המעצר והפחתה של הפגיעה בחירות האדם. לעיתים, בית המשפט מורה על מעצר בית בתנאים מסוימים כגון דרישה להפקדת ערבות, איזוק אלקטרוני, איסור על עבודה בשכר במהלך התקופה וכדומה. לאחר זמן מה, באפשרותו של החשוד לבקש מבית המשפט לשנות את תנאי שחרורו. זאת עקב שינוי נסיבות, חלוף הזמן וטענות אחרות. דוגמא לבקשה כגון דא ניתן לראות בפסק הדין דנא, אשר נידון בבית המשפט שלום חדרה.
יש לכם שאלה?
במקרה זה, הוגשה לבית המשפט בקשה לשינוי תנאי שחרורו של המבקש. בתאריך 15.06.04, שיחרר השופט את המבקש לחלופת מעצר בית. השופט התנה חלופה זו בשהייתו של המבקש במעצר בית בבית גיסו ובהפקדת ערבות עצמית וצד ג' בסך 5,000 ₪ עבור כל אחד מהערבים. בנוסף, נקבע כי המעצר יהיה בתוקף עד למתן פסק דין בעניינו של המבקש או שינוי ההחלטה.
טרם קבלת החלטה שונה בעניינו, ביקש המבקש לשנות את תנאי מעצר הבית ולאפשר לו לצאת לעבודה במהלך שעות היום. כלומר, המבקש ביקש להגביל את שעות המעצר לשעות שלאחר העבודה. לדידו, היה עליו לצאת לעבודה על מנת לפרנס את בני משפחתו וילדיו. המבקש הדגיש כי למד את הלקח ממעשיו וטעותו.
מנגד, המשיבה ביקשה לדחות את הבקשה. זאת מן הטעם שלא השתנו הנסיבות ולא הייתה כל הצדקה לשינוי תנאי השחרור. בנוסף, נטען כי לא חלף זמן רב מיום מתן ההחלטה על מעצר הבית. כמו כן, המשיבה הדגישה כי המבקש ביצע את העבירות שיוחסו לו בכתב האישום תחת השפעת אלכוהול. כלומר, נטען כי נשקפה ממנו מסוכנות לכלל הציבור.
דיון והחלטה
השופט ציין שהמבקש לא פירט את אופי העבודה שלשמה ביקש לשנות את תנאי מעצר הבית ולא הציג בפני בית המשפט את תנאי העסקתו, שעות העבודה, מקומה וזהות מעסיקיו. בנוסף, השופט טען כי המבקש לא התייחס לצעדים שננקטו לשיפור יחסיו עם אשתו, המתלוננת בתיק העיקרי. לכן, השופט חשש מפני פגיעה נוספת במתלוננת על ידי הנאשם.
מנגד, הוא טען כי בצעדים שננקטו לשיפור יחסי בני הזוג היה ניתן לרכך את מסוכנותו של המבקש לאשתו ולכלל הציבור. משכך, טרם מתן ההחלטה בבקשה, הורה השופט על העברתה לשירות המבחן. זאת על מנת לקבל חוות דעת אודות המבקש ומסוכנותו. המשך הדיון בבקשה נקבע למועד מאוחר יותר, לאחר קבלת תסקיר שירות המבחן בעניין.