בתי המשפט בישראל תופסים את עבירות האלימות במשפחה כעבירות חמורות במיוחד, בין היתר, משום שעבירות אלו משליכות על היחידה המשפחתית כולה ולא רק על האדם שנגדו הופנתה האלימות. לפיכך, בתי המשפט נוהגים להטיל עונשי מאסר ממושכים בפועל על בן המשפחה האלים. במקרה הנדון, בית המשפט נדרש לגזור את דינו של גבר אשר הורשע בעבירות אלימות במשפחה.

 

יש לכם שאלה?

פורום אלימות במשפחה


על פי עובדות כתב האישום, הנאשם תקף פיזית את אשתו בשתי פעמים שונות, ובמהלך יום אחד, וזאת לאחר שהאשה הודיעה לו על כך שהיא רוצה להיפרד ממנו. כתוצאה מהתקיפות, האשה נחבלה ליד עינה והיא החליטה להגיש כנגד בעלה תלונה במשטרה. בהמשך, הוחלט על הגשת כתב אישום כנגד הנאשם בגין שתי עבירות אלימות במשפחה. עם הגשת כתב האישום, הנאשם הודה במעשים אשר יוחסו לו והוא הורשע בהתאם לכך. בהליך זה, בית המשפט נדרש היה לגזור את דינו של הנאשם.


הכרעת גזר הדין:


טרם מתן גזר הדין, בית המשפט הזכיר את החומרה לה ייחס המחוקק לעבירות האלימות במשפחה, חומרה הבאה לביטוי בעונשים אותם המחוקק קבע בחוק. כפי שציין בית המשפט בפרשה זו, מטרת העונשים אשר נקבעו לעבירות האלימות במשפחה היא הרתעת אנשים מלנקוט באלימות במסגרת המשפחה, שכן חומרת עבירות אלו באה לביטוי בכך שהן משפיעות על כלל המשפחה, ולא רק על קורבן האלימות גרידא. כמו כן, הוזכרה הלכת בית המשפט העליון, לפיה האינטרס הציבורי מחייב החמרת הענישה של הנוקטים באלימות בתוך התא המשפחתי.


בית המשפט ציין כי בנסיבות המקרה - "בשים לב לכל הנתונים שהוצגו בפני ע"י ב"כ הצדדים וע"י שירות המבחן בשני תסקיריו, ותוך שמירה על האפשרות לחזור ולהידרש לעניינו של הנאשם אם לא ימלא אחר הוראות שירות המבחן, סבור אני כי יש להעדיף ענישה המשלבת עונש של מאסר שירוצה בעבודות שירות ביחד עם פיקוח וטיפול במסגרת שירות המבחן, ומאסר מותנה משמעותי".

 

לפיכך, הוחלט לגזור את דינו של הנאשם ל-18 חודשי מאסר, מהם שישה חודשי מאסר לריצוי בפועל בעבודות שירות. שאר חודשי המאסר נקבעו כמאסר מותנה, אשר יופעל לו המורשע ינקוט באלימות בתוך שלוש שנים מיום מתן גזר הדין. יש לציין כי בית המשפט לא מצא לנכון לנכות את ימי מעצרו של המורשע מתקופת המאסר אשר נגזרה עליו.