עבירות הרכוש הן תופעה אשר כמעט כל אזרח נתקל בה מספר פעמים במהלך חייו. לצד הפגיעה בקניינו של הציבור, גורמות עבירות הרכוש להתדרדרות בתחושת הבטחון האישי של אזרחי המדינה. בחוק העונשין הישראלי קיימים מספר סעיפים אשר עוסקים בעבירות רכוש. דוגמה לכך ניתן למצוא בסעיפים 383-384 אשר מפלילים את מעשה הגניבה, העונש המירבי על מעשה זה עומד על 3 שנות מאסר. דוגמה נוספת היא עבירת ההתפרצות, אשר מצויה בסעיפים 405-408, העונש על מעשה ההתפרצות יכול להגיע עד 7 שנות מאסר. את החמורה שבעבירות הרכוש, עבירת השוד ניתן למצוא בסעיף 402 לחוק העונשין, העונש על שוד יכולה להגיע עד 14 שנות מאסר, אך אם מדובר בשוד מזויין – עד 20 שנות מאסר.
יש לכם שאלה?
להלן גזר דינו של נאשם אשר הורשע ב-7 אישומים שעניינם היה עבירות של גניבה והתפרצות. לכך צורפו 12 תיקים שעסקו בעבירות נוספות, חלקן קשורות להחזקת סמים מסוכנים וחלקן עבירות רכוש (גניבה והתפרצות על סוגיהן).
השיקולים לעונש - הנאשם הפך את הפשע ל"דרך חיים"
בית המשפט ציין כי הנאשם, בן 44 שנים, הורשע עד כה במספר רב מאוד של תיקים. אליבא דבית המשפט, הנאשם הורשע עד אותה העת 21 פעמים, כאשר לרוב אוחדו כנגדו מספר תיקים אשר הובילו להרשעה אחת. לפי מניינו של בית המשפט, בטרם הדיון דנן, הורשע הנאשם ב-81 תיקים. נקבע כי ניתן היה ללמוד מכך שנאשם זה בחר את הפשע כדרך חייו, ולראיה את הרשעתו הראשונה ספג הנאשם בהיותו בן 10.5 שנים בלבד. צוין כי נגזרו על הנאשם במצטבר 212 חודשי מאסר, כאשר חלקם באופן חופף, ועונשי מאסר רבים על תנאי. יחד עם זאת, בית המשפט מצא כי כל עונשי המאסר שהוטלו על הנאשם, לצד עונשי המאסר על תנאי, לא הצליחו להרתיעו. צוין כי מרבית הרשעותיו של הנאשם היו בגין עבירות רכוש, בעוד שיתר הרשעותיו עסקו בעבירות המצויות בפקודת הסמים.
בית המשפט התרשם כי מרבית עבירות הרכוש שביצע הנאשם לאורך השנים היו במטרה לממן את התמכרותו לסמים. נקבע כי הנאשם היווה פגע רע וסכנה מתמשכת לרכוש הציבור. בית המשפט פסק כי הדרך היחידה בה ניתן היה להגן על רכושו של הציבור מפגעו של הנאשם דנן, היא הצבתו מאחורי סורג ובריח לתקופה זמן ממושכת.
גזר הדין - 54 חודשי מאסר בפועל
בית המשפט החליט כאמור כי היה צורך להחמיר עם הנאשם דנן. בהתאם לכך, האיש נדון ל-42 חודשי מאסר בפועל. בנוסף, בית המשפט הפעיל כנגד הנאשם שני ענשי מאסר על תנאי, 12 חודשים כל אחד מהם, אשר ירוצו באופן חופף לעונש העיקרי. כמו כן, הנאשם נדון ל-24 חודשי מאסר על תנאי לתקופה של 3 שנים מיום שחרורו מהכלא. נוסף על עונשים אלו, נפסק כי רשיון הנהיגה של הנאשם ייפסל לתקופה של 30 חודשים אשר יחלו ביום שחרורו מן המאסר.