כאשר אדם הולך לעולמו, יש להכריע מה לעשות עם כל נכסיו של הנפטר (החומריים, הרוחניים וכו'). דהיינו, כיצד לחלקם ולמי. הליך זה מכונה ירושה ולצורך כך כל מדינה מקיימת מערך של דיני ירושה. בישראל, עיזבון נפטר מחלוקת על פי חוק הירושה. זכות הירושה היא זכות אשר מאפייניה ודרך פירושה משתנים מחברה לחברה ומשמעה שימור נכסיו של אדם שנפטר בידי הקרובים לו.
יש לכם שאלה?
פורום צוואות ירושות
פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה
פורום הוצאה לפועל וחובות
פורום גביית חובות
פורום עיזבון וירושה
בדרך כלל, הנכסים עוברים אל בני משפחתו של הנפטר בקרבה מדרגה ראשונה, ואם אין כאלו - קרובי משפחה אחרים. אם הנפטר הוא ערירי, כלומר אדם ללא כל קרובי משפחה אחרים, בית המשפט ימנה לנכסיו מנהל עיזבון אשר יחליט בדבר גורלם של הנכסים (פעמים רבות יעברו הנכסים לידי המדינה).
חברה המשווקת ומוכרת מוצרים לרכב הגישה בסדר דין מקוצר תביעה כספית כנגד לקוחה שלה שהיא חברה בע"מ, וכנגד מנהליה ובעלי המניות בה. התובעת טענה, כי הנתבעת לא פרעה לה חוב שהיה עליה לפרוע. סדר דין מקוצר הוא סוג של הליך אשר בו אדם מגיש תביעה ולנתבע אין זכות קנויה להתגונן. הנתבע יכול להגיש בקשת רשות להתגונן ואם זו תתקבל יתנהל המשפט בדרך רגילה. אם לאו, המשפט יוכרע ויינתן פסק דין לטובת התובע.
התיקים המוגשים בהליך שכזה הם בדרך כלל תיקים פשוטים יחסית, לתשלום סכום קבוע. במקרה דנן, חלק מהנתבעים לא הגישו בקשת רשות להתגונן ולכן ניתן נגדם פסק דין, והעניין הנותר לבירור הוא אך ורק מול נתבעת אחת.
חובות בירושה, אימתי?
הנתבעת הייתה אלמנתו של אדם אשר היה ערב לפירעונם של חובות החברה הנתבעת. האלמנה דנן הייתה גם היורשת היחידה של כלל נכסיו של המנוח, כפי שנקבע בצו הירושה שהוענק על ידי המדינה. התובעת טענה כי המנוח חב בתשלום חובות החברה הנתבעת, ומאחר שאלמנת המנוח הייתה היורשת היחידה שלו, היא חייבת לפרוע את החוב שלו.
האלמנה הגישה בקשת רשות להתגונן. לטענתה, היא לא הייתה צריכה לשלם את חובותיו של בעלה המנוח וזאת משום שלא הייתה כל יריבות משפטית בינה ובין החברה התובעת. האלמנה הדגישה כי היא לא הייתה ערבה לחובות הנתבעת (מאחר ומדובר היה בערבות אישית אשר פקעה עם פטירת בעלה). בית המשפט בחן את הסוגיה על 2 דינים - דיני העברות ודיני הירושה.
דיני הערבות
דינה של ערבותו של אדם שנפטר - האם פוקעת במותו או מועברת ליורשיו? חוק הערבות אינה מתייחס למעמדה של הערבות במותו של רב. לאור זאת, בחן בית המשפט את מהות הערבות והעקרונות העומדים מאחורי מוסד זה כדי לדעת מה מטרת המחוקק בסוגיה זו. ערבות הוא מושג מורכב ויכול להתקיים במקרים רבים. מטרתה היא הגנה על מי שמסכים לדחות תשלום חובות והגנה על הערבים עצמם. ערבות נוצרת אך ורק במסגרת התחייבות והסכם (לפי סעיף 3 לחוק הערבות). במקרה דנן, הנתבעת לא הייתה חתומה על ההסכם ולא התחייבה להיות ערבה כלפי התובעת. לפי סעיף 15(א) לחוק הערבות לא היה ניתן לכפות את המשך קיומה של ערבות אישית על ערב שאינו רוצה בכך וזאת כל עוד לא נוצר החיוב עבורו ניתנה הערבות. מכך הסיק בית המשפט כי מאחר וטרם התגבשה הערבות, היא פקעה במועד בו נפטר המנוח, ולכן לא היה מקום לתבוע את האלמנה. עם זאת, החוב עצמו, אשר כן התגבש בטרם הפטירה, היה חובו של עיזבון המנוח.
דיני הירושה
מתי יוכל נושה של מנוח לבקש, כי היורש יפרע לו את החוב? האם ליורש יש אחריות לחובות העיזבון? במקרה דנן, האלמנה לא הציגה את הדרך שבה היא הפכה ליורשת. כלומר, מתי הוגשה בקשת צו הירושה ועל ידי מי. חוק הירושה מבחין בין 2 שלבים: עד חלוקת העיזבון ולאחריה. במקרה שלנו, העיזבון חולק כולו לאלמנה, ופורסמה הודעה על מתן הצו. הנתבעת טענה כי פרסום זה משמעו הזמנה של נושים לדרוש את המגיע להם. עם זאת, היא לא הציגה את תוכנו של הפרסום לבית המשפט. כמו כן, בית המשפט קבע גם כי עצם הפרסום לא היה "הזמנה לנושים" ולכן נדחתה טענתה. בסופו של היום, התובעת זכתה בסכום החוב, עד לשווי העיזבון.
לסיכום,
על פי דיני הערבות, הערבות פוקעת עם מותו של אדם כל עוד לא התגבשה. עם זאת, חובות קודמים אינם פוקעים ועוברים לעיזבון וליורשי המנוח.
עודכן ב: 05/11/2012