לפי ס' 77 לחוק העונשין, בית המשפט יכול לחייב אדם אשר הורשע בהליך פלילי בתשלום פיצויים לאדם שנפגע מעבירותיו, עד לסכום של 228,000 שקלים עבור כל עבירה שעבר המורשע כלפי הנפגע. מדובר בפיצוי אזרחי אשר ניתן במסגרת ההליך הפלילי, וזאת על מנת לאפשר פיצוי כספי לנפגעי העבירה ללא צורך בהליך אזרחי מתמשך ומייגע.

 

יש לכם שאלה?

פורום פלילי

 

ככלל, בית המשפט נוהג לפסוק פיצויים רק לאדם אשר נפגע ישירות מביצוע העבירה. עם זאת, במקרה זה, בית המשפט חרג מהכלל, בכך שהרחיב בפסק דין תקדימי את מעגל הנפגעים – והכיל גם צדדים שלישיים בהסדר הפיצוי.

העובדות:

במסגרת הסדר טיעון, הנאשם הודה במעשים אשר יוחסו לו בכתב האישום. במקרה אחד, המתואר בכתב האישום, הנאשם עצר בטרמפיאדה המצויה ליד אוניברסיטת חיפה והציע למתלוננת, אשר עמדה במקום, הסעה לביתה ברכבו ("טרמפ"). במהלך הנסיעה, הנאשם סטה מנתיב הנסיעה והחל להאיץ את מהירות הרכב. המתלוננת פתחה את הדלת, תוך כדי הנסיעה, וצעקה בפחד על הנאשם שיעצור את הרכב. הנאשם משך אותה אליו והורה לה לסגור את הדלת, נגע לה בחזה וניסה לנשקה. בהמשך הנסיעה, המתלוננת הצליחה לברוח מהאוטו כאשר הנאשם האט את מהירות הרכב. במקרה השני, נשוא כתב האישום, ארע מקרה דומה בין הנאשם לבין מתלוננת אחרת.

 

כאמור, בהתאם להסדר הטיעון הורשע הנאשם בעבירות מעשה מגונה תוך שימוש בכח, עבירה של כליאת שווא, עבירת תקיפה ונסיון למעשה מגונה בכח – בשתי הסטודנטיות. הצדדים להסכם הטיעון סיכמו על 4 שנות מאסר בפועל, מאסר מותנה ופיצוי למתלוננות, כאשר סכום הפיצוי הושאר לשיקול הדעת של בית המשפט.

ההכרעה:

בית המשפט קיבל את הסדר הטיעון הנוגע לתקופת המאסר בפועל, והשית על הנאשם 4 שנות מאסר. כמו כן, בית המשפט גזר על הנאשם 12 חודשי מאסר מותנה, אשר יופעל ככל שהמורשע יחזור על אחת מן העבירות בהן הורשע, במהלך 3 השנים מיום שחרורו.
בנוסף, בית המשפט הורה על פיצוי כספי בסך 50,000 שקלים לכל מתלוננת. עם זאת, בכך לא עצר בית המשפט.

אשת המורשע העידה בפני בית המשפט על כך שהתא המשפחתי נרמס עקב מעשי בעלה המורשע, וכי היא ומשפחתה סבלו באופן אישי ממעשיו הפליליים האמורים. בית המשפט הצהיר כי הגיעה העת להכיר בפיצוי משפחת המורשע, ולא רק בפיצוי הנפגע הישיר מן העבירה, שכן הם גם כן עונים להגדרת "אדם שניזוק על-ידי העבירה", היות ועקב מעשיו הם סבלו אישית וחברתית.

לפיכך, בית המשפט פסק לטובת אשת המורשע סכום של 30,000 שקלים. לעניין זה, יפים דברי בית המשפט: "ההכרה בבת הזוג כנפגעת עבירה, שביצע בן זוגה באחרות, טרם עלתה לדיון, והגיעה העת לעשות כן, שהרי במעשיו רמס הנאשם את תאו המשפחתי, כפי שהצהירה בפניי אשתו, והיא וילדיה הפכו להיות קורבן נוסף למעשיו. חייהם לא ישובו להיות כפי שהיו, והם יסבלו אישית וחברתית ממעשי הנאשם, על כן עונים הם להגדרה 'אדם שניזוק על ידי העבירה', ובשל כך מגיע גם להם פיצוי".

עם זאת, גם בכך לא עצר והסתפק בית המשפט. בית המשפט ציין כי בכל מעשה עבירה נפגעת גם החברה בכללותה. לפיכך, החליט על מתן פיצוי כספי לאוניברסיטת חיפה – בשם החברה. הפיצוי נועד לשיפור התאורה בטרמפיאדה והגישה אליה. הכספים גם נועדו לתגבור מערך האבטחה במקום. היות ולשון החוק אינה מאפשרת מתן פיצוי למוסד, אלא רק לאדם שניזוק, בית המשפט קבע כי הוא מחייב את הנאשם בפיצוי נוסף למתלוננות, על סך 50,000 שקלים, סכום אשר יועבר ישירות לחשבון האוניברסיטה.
בית המשפט גם ציין כי אלמלא הסדר הטיעון, הוא היה מטיל על הנאשם עונש חמור יותר מהעונש שעליו סיכמו הצדדים.