פעמים רבות נאלצים עובדים אשר נפגעים במהלך עבודתם להתמודד גם עם המוסד לביטוח לאומי. לא אחת, הביטוח הלאומי איננו מכיר באירוע כתאונת עבודה, וזאת מחמת שלל סיבות שונות ומשונות. עם זאת, יש לציין כי לא כל אירוע בעבודה מהווה תאונת עבודה. על מנת שתאונה בעבודה תוכר כפגיעה המוכרת כחוק, יש להוכיח לא רק שהעובד נפגע במקום העבודה, אלא שהפגיעה הייתה קשורה בקשר סיבתי לעבודה.


מהו אפוא הדין החל על עובד אשר נפל בעבודה בשל התעייפות או סחרחורת רגעית? לדוגמא, עובד נפל במדרגות במפעל ונגרמו לו נזקי גוף. האם יש להוכיח מהו גורם עייפותו. דהיינו, האם קיים הבדל בין עובד אשר היה עייף מחמת עבודה מאומצת, לעומת עובד אשר היה עייף בגין אי שינה בלילה בשל השתתפות בחתונת קרוב משפחה.


הלכה פסוקה היא כי במקרה בו עובד אשר נחבל ונפל תוך כדי עבודתו, מחמת סחרחורת או עייפות בה לקה, וזאת מבלי שניתן להצביע על גורם חיצוני נראה לעין שגרם למעידה, הפגיעה לא תוכר כתאונת עבודה. במילים אחרות, במקרים בהם העובד נפגע מסיבה שלא קשורה לעבודה – לא מדובר בתאונת עבודה על פי החוק.

 

מהי נפילה אדיופטית?


נפילה אדיופטית הינה נפילה אשר התרחשה בעקבות סיבה פנימית (לדוגמא, התעלפות). סוגיית הקשר שבין נפילה אדיופטית לבין תשלום פיצויים לעובדים הינה סוגיה ותיקה וידועה. פרופ' לרסון, בספרו The Law of workmen's compensation, עוסק בכך ופורש את ההנחה הרווחת בסוגיה זו בפסקה האמריקאית. על פי הפסיקה בארה"ב, במידה ועובד נפל בעבודתו מפאת מחלה או מום אשר אינם קשורים למקום העבודה, יש להכיר בתאונה כתאונה עבודה בתנאי אחד – משהו באתר העבודה או בנסיבותיו הגדיל את סיכוייו של העובד הנופל להיפצע.

 

חזקת הסיבתיות


בישראל, פועלת לטובתו של העובד חזקת הסיבתיות המנויה בסעיף 83 רישא לחוק הביטוח הלאומי. על פי חזקה זו, כאשר תאונה מתרחשת במקום העבודה ובזמן העבודה, חזקה עליה כי היא קשורה לעבודה וחזקה עליה כי מדובר בפגיעה לפי החוק. מבחינת נפילה אדיופטית, במקרים בהם אדם מתעלף בעבודתו, וכתוצאה מכך הוא צונח ארצה ונפגע, והמקרה אירע תוך כדי העבודה, קמה לעובד חזקת הסיבתיות כי האירוע הינו תאונת עבודה.

 

הביטוח הלאומי יכול להוכיח אחרת כאשר הוא נדרש לסתור לעניין זה את חזקת הסיבתיות. עם זאת, במידה והביטוח הלאומי הוכיח כי סיבת הנפילה הייתה נעוצה במחלה פנימית של המבוטח, או חולשה, והנחיתה הייתה על משטח רגיל (מוצק או קשה), בית הדין רואה זאת כאילו עמד הביטוח הלאומי בנטל ויצא ידי חובתו לשכנעו כי לא מדובר בתאונת עבודה.