עתמ (ב"ש) 49332-11-11
לא לחינם מבקשים נאשמים רבים בפלילים לסגור את התיק כנגדם מחוסר אשמה וזאת תוך אי התרת רישום פלילי בעניינם. עבר פלילי ורישום פלילי עלולים לגרום בעיות רבות בעתיד. לעיתים, העבר הפלילי ימנע מאדם להתקבל לעבודה, קל וחומר כאשר הוא מבקש להיכנס לתפקיד ציבורי. להלן דוגמא למקרה כאמור.
יש לכם שאלה?
בית המשפט המחוזי בבאר שבע קבע כי יש לדחות את ערעורו של אדם כנגד סירובו של שר הפנים לאשר את מינויו לחבר מועצה במצפה רמון. שר הפנים סירב לאשר את המינוי וזאת בשל עברו הפלילי של המערער. "אדם אשר סבור כי הוא ראוי לכהן בתפקידים ציבוריים, אסור שידבק פה כל רבב של הרשעה פלילית", קבעה סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי, שרה דברת, בפסק דינה.
בשנת 2007 התקיימו במועצה המקומית מצפה רמון בחירות ובמסגרתן זכתה "סיעת היזמים והתיירנים" במושב אחד במועצה. שני נציגים של הסיעה מילאו את התפקיד והתפטרו. לאחר התפטרותם, הוצעה מועמדתו של המערער אשר שימש באותה תקופה בתור כ"מזכיר הסיעה". הממונה על מחוז דרום סירב לאשר את המינוי בנובמבר 2011, וזאת משום שהמערער הורשע בפלילים וכתב אישום נוסף הוגש כנגדו.
עברו הפלילי של המערער היה בגין הרשעתו בשתי עבירות של סחיטה באיומים ופגיעה בפרטיות. מדובר במעשים אשר בוצעו כאשר האחרון ניסה לאסוף חומרים מפלילים כנגד ראש המועצה ובעלה. בנוסף, הוגש כנגד המערער כתב אישום בו יוחסו לו עבירות של איומים, הטרדת עד, תקיפת עובד ציבור ועוד. גם עבירות אלו יוחסו לאחרון בהקשר לפעילות פוליטית.
השופטת: "חשיבות טוהר המידות בשירות הציבורי"
שר הפנים, אלי ישי, היה סבור כי מינויו של האחרון בנסיבות אלה, כחבר מועצה, יעניק לו כוח באותו המקום בו שמו נקשר לביצוע עבירות פליליות. סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי קיבלה את טענותיו של השר וקבעה כי התקיימה עילה לפסול את תפקידו הציבורי של האחרון. השופטת דברת "נעזרה" בשורה ארוכה של פסקי דין אשר ניתנו בעניינים דומים בבית המשפט העליון.
השופטת הוסיפה וציינה כי המועמד במקרה דנן לא היה מועמד אשר נבחר על ידי הציבור, ולציבור לא הייתה האפשרות להעמידו כנבחרם חרף הרשעתו הפלילית. אי לכך, נקבע כי יש מקום להעניק משקל לאינטרס הציבורי של שמירה על טוהר המידות של השירות הציבורי, וכפועל יוצא מכך להגנה על אמון הציבור בשירות הציבורי. בפסק הדין נכתב עוד כי לא ברור האם חברי הסיעה נתנו את דעתם להרשעתו הפלילית של המערער, בטרם הם בחרו בו בתור מועמד מטעמם.
השופטת סיכמה וקבעה כי ניתן לפסול אדם לכהונה של עובד מדינה או נבחר ציבור, גם אם האחרון לא עמד ב"גדרן של עילות הפסלות המנויות בחוק". דברים ברוח זה נאמרו גם בבש"פ 5816/09 מדינת ישראל נ' אברהם זגורי במסגרתו דחה בית המשפט העליון את בקשתו של חבר מועצת מגדל העמק לקבל היתר לצאת ממעצר בית ולהופיע בישיבות מועצה, וזאת חרף בשל האשמתו במעילה בכספי ציבור.
"עילות פסילה לכהונה של נבחרי ציבור, המפורטות במעשי חקיקה, אינן תמיד עילות ממצות. לעיתים, יכול שיתקיימו תנאים ונסיבות החורגים מעילות הפסילה ואשר בהתקיימם תהיה בהמשך כהונתו של נבחר ציבור בתפקידו הנבחר סתירה לעקרונות המשפט הציבורי", נכתב בפסק הדין.
עודכן ב: 01/02/2012