תובענה למתן חשבונות הינה תביעה בה התובע טוען כי הנתבע חייב לו סכומים מסוימים, אולם הוא עדיין לא יודע להעריך את סכום התביעה, שכן המידע על הסכום נמצא אצל הנתבע. הכלל הינו שתביעה למתן חשבונות מתנהלת בשני שלבים: בשלב הראשון, מתבררת השאלה האם הנתבע חייב להגיש את החשבונות שהתובע מבקש.

 

יש לכם שאלה?

פורום התנגדות לצוואה

פורום ירושות וצוואות

פורום עיזבון 

 

במידה ונראה כי יש עילה להגשת החשבונות, בית המשפט יורה לנתבע להגיש לו את החשבונות בנושא המחלוקת. בשלב השני, מתבררים החשבונות, וסכום התביעה מתברר בהתאם למסמכים שהוגשו. המשיבה במקרה זה הגישה לבית המשפט לענייני משפחה תביעה למתן חשבונות. התביעה הוגשה כנגד שתי מבקשות שאחת מהן הינה חברה בע"מ. המשיבה הייתה אלמנתו של המנוח ואילו אחת המבקשות הינה אחותו של המנוח. המבקשת השנייה הייתה חברה פרטית בבעלות המבקשת הראשונה ובעלה.


העובדות בתמצית


בכתב התביעה שהגישה המשיבה במקרה זה, היא טענה כי להורי המנוח ולמבקשת היה נכס מקרקעין ששימש כבית מלון. הורי המנוח ביקשו להעביר זכויות בנכס המקרקעין למנוח, וזאת עוד בחייהם. אולם, בשל סכסוך בין המנוח לאשתו הראשונה, העברת מחצית מזכויות הנכס לידיו לא הושלמה. למרות זאת, אימו של המנוח העבירה לו בצוואתה מחצית מזכויות הנכס. בסופו של דבר, רק רבע מזכויותיו של המנוח נרשמו, והצדדים מנהלים הליכים לבירור צוואתו. המשיבה טענה בכתב התביעה כי הנכס מנוהל על ידי המבקשות תוך קיפוח זכויותיה. לטענתה, המבקשות לא מעבירות לידי המשיבה את חלקה בדמי השכירות, והן גובות את הכספים עבור הנכס לכיסן.


טענת המבקשות


לפני שהמבקשות התייחסו טענת המשיבה לגופן, הן הגישו בקשה לבית המשפט למחיקת התובענה על הסף. בקשה למחיקה על הסף מטרתה למחוק את התביעה עוד בטרם היא מתבררת לגופה. המבקשות העלו מספר טענות מקדמיות וביניהם: העדר סמכות עניינית, אי תשלום אגרת בית משפט, התיישנות או שיהוי והיעדר צירוף תצהיר תומך. בית המשפט התייחס לכל אחת מהטענות.


טענת חוסר הסמכות


המבקשות טענו כי לא היה מדובר בסכסוך בין בני משפחה, ולכן בית המשפט לענייני משפחה אינו יכול לדון בנושא. נטען כי המשיבה לא הייתה "בן משפחה" של המבקשות על פי החוק, ולכן היה על בית המשפט לדחות את התביעה שכן מדובר בסכסוך עסקי. בית המשפט דחה טענה זו. נקבע כי חוק בית המשפט לענייני משפחה קובע שבסמכותו של בית משפט לדון גם ב"תובענה אזרחית בין אדם או עיזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה". במקרה הנוכחי התנאים התקיימו וזאת משום שהיה מדובר על ניהול עסק שלמשיבה צמחו בו זכויות מכוח ירושה אותה קיבלה מהמנוח (שהוא בן משפחה של המבקשת).
 


עודכן ב: 17/10/2012