בפסק דין תקדימי נקבע כי אישה תפצה את בעלה על סרבנותה לתת לו גט בפיצויים כספיים.

 

במקרה שלפנינו בני הזוג מבוגרים בני 70 לערך, הכירו זה את זו ולשניהם אלו הם נישואים שניים. האישה סירבה להליך של גירושין ועמדה על דעתה כי ברצונה להחזיר את שלום הבית לחיק המשפחה.

 

הבעל סירב והגיש בקשה לחייב את אישתו לתת לו גט פיטורין. בית הדין הרבני קבע כי אין עילה לחייב את האישה במתן גט ודרש מהצדדים לנהל משא ומתן ביניהם עד שתתרצה האישה.

 

הבעל לא ויתר והגיש תביעה נזיקית כנגד האישה לחייב אותה לשלם לו פיצויים בגין סרבנותה.

 

סרבנות גט מהווה עילה לתביעה נזיקית

 

עניין סרבנות הגט נידון והוכרע פעמים רבות בבתי המשפט ובכולם הכירו בתי המשפט בסרבנות הגט, אשר מהווה עילה נזיקית, אשר מוסדרת בעוולת הרשלנות ובעוולת הפרת חובה חקוקה וכן נוגדת את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

 

עילת התביעה מקנה לבן הזוג זכות לפנות לבית המשפט ולדרוש להכיר בנזקים שנגרמים לו עקב סרבנות הגט של בן הזוג האחר.

 

על אף שהבעל לא הצליח להוכיח את הנזקים שנגרמו לו נקבע על ידי בית המשפט כי הפגיעה באינטרסים הנפשיים של הבעל כמו כאב, צער, פגיעה בנוחות, פחד, פגיעה באוטונומיה ועוגמת נפש כנזקים ברי פיצוי בנזיקין.

 

השופט הוסיף עוד, שגם אם הבעל יכול לקבל מבית הדין הרבני אישור לשאת אישה אחרת על אף היותו נשוי, סרבנותה של האישה גורמת לו להיות נשוי בניגוד לרצונו.

 

יפים הם דברי השופט בעניין זה וכדאי להביאם כלשונם "...אין לי ספק בכך שסירובה העיקש של הנתבעת לקבל מידי התובע את גטה, פוגע באוטונומיה של התובע, בזכותו למימוש עצמי, בכבודו ובחירותו. בהתנהגות פסולה זו , גזרה הנתבעת על התובע חיי בדידות, היעדר זוגיות ואינטימיות עם בת המין השני. בכך גרמה לו לנזק נפשי גדול, לצער השפלה, ביזוי וכאב. כל האמור מקבל משנה תוקף לאור גילם המופלג של הצדדים."

 

לעניין גובה הפיצוי הכספי

 

נשאלת השאלה איך בית המשפט מכמת את גובה הפיצוי לאיש? ובעניין זה בית המשפט קבע כי המועד הוא מיום הגשת התביעה, מועד שבו למעשה הצהיר האיש כי אינו רוצה להמשיך ולחיות עם האישה ומסרב לשלום בית עימה. במועד זה היה ברור לאישה כי הבעל נחרץ בדעתו להתגרש ולמעשה האישה ידעה במועד זה על הכאב והסבל שנגרם לבעל עקב סירובה למתן גט.

 

לכן נקבע כי האישה תפצה את הבעל בסכום של 53,333 ₪ שזה למעשה מיום הגשת התביעה ועד מועד פסק הדין (שנה וארבעה חודשים ) לפי 40,000 ₪ לשנה.

 

פסק הדין הינו תקדימי לאור העובדה שבית הדין הרבני לא חייב את האישה לתת גט אלא קבע שהצדדים ינהלו משא ומתן ביניהם.


 


עודכן ב: 21/08/2013