מזונות קטינים, הוא הסכום הכספי שבית המשפט קובע שעל האב לשלם עבור ילדיו הקטינים מידי חודש בחודשו, כאשר האב והאם אינם חיים יחד  או פרץ בין האב לאם משבר והשיתוף בהוצאות וההכנסות ניפסק ומתעורר הצורך לאמוד את צורכי הקטינים בסכום כספי קבוע שיועבר לידי האם לצורך כלכלת הקטינים מידי חודש בחודשו.

 

מזונות קטינים מורכבים משני מעגלי צריכה, מעגל ראשון הוא מעגל הצרכים ההכרחי והוא כולל הוצאות הכרחיות עבור הקטין, היינו מזון, ביגוד והנעלה, הוצ' חינוך, הוצאות רפואיות במסררת ביטוח רפואי ומדור.

 

בית המשפט קבע כי מעגל הצרכים ההכרחי  הוא סכום כספי קבוע פחות או יותר שכל אב חייב לשלם עבור ילדיו הקטינים ללא כל קשר להכנסתו.

 

פסק הדין המנחה בעניין זה, לפיו פוסקים רוב בתי המשפט, העמיד את סכום המזונות המינמלי לקטין על סך של 1250 ש"ח לחודש בצרוף הוצאות חינוך והוצאות מדור ובסך הכל בדרך כלל יעמוד הסכום המינימלי על 1750 ש"ח לקטין.

 

לסכום זה יצרף בדרך כלל, בית המשפט את קיצבת הקטינים המתקבלת מביטוח לאומי,  או יפחית אותה תלוי בנסיבות, ככול שהכנסת האב קטנה הסכום יופחת.

 

מעגל הצרכים השני הוא מעגל צרכים המתחייס להוצאות נוספות שאינן כלולת במעגל הצרכים ההכרחי כמו חוגים, קייטנות, גנים פרטיים, צהרונים, הוצ' בר מצווה, פיסוכולוג, איבחונים שונים, רכישת ציוד לבתי ספר וכדומה.

 

הוצאות מעגל הצרכים השני מתחלקות בדרך כלל בין שני ההורים ביחס להכנסותיהם.

 

הכלל - על פי החוק במדינת ישראל חובת תשלום המזונות מוטל על האב בלבד,  האם אינה אינה מחוייבת בתשלום המזונות עבור ילדיה גם היא משתכרת יותר מהאב (חשוב לציין כי כלל זה חל על אב יהודי וילדים יהודים, לגבי ילדים שאינם יהודים ואב שאינו יהודי חלים כללים אחרים המחילים חובה שווה על האם והאב ).

 

כלל זה יחול על ילדים שהם מתחת לגיל 15, אולם כאשר מדובר בילדים מעל גיל 15 האם תחוייב להשתתף במזונות הקטינים ככול שיש לה אמצעים כספיים והיא משתכרת.

 

חשוב לדעת כי כאשר מדובר במשפחה בעלת אמצעים ובאב בעל הכנסות גבוהות על בית המשפט להביא בחשבון גם את רמת החיים אליה הורגלו הקטינים ולהרחיב את סכום המזונות של מעגל הצרכים הראשון בהתאם.

 

כאשר בוחנים את הכנסת האב יש לקחת בחשבון לא רק את הכנסתו משכר אלא גם את הכנסתו מנכסים וכספים שונים הנמצאים בידו.

 

אב שבוחר לא לא עבוד, בית המשפט יתייחס בפסיקת המזונות להכנסתו אילו יכול היה לעבוד - היינו פוטנציאל ההשתכרות שלו.

 

מזונות מגיל 18 עד גיל 21 הם יציר הפסיקה, בעצם החוק קובע חובת תשלום מזונות עד גי ל18 בלבד, אולם בפסק דין של בית המשפט העליון נקבע כי ניתן לתבוע מזונות עבור קטינים מגי ל18 עד 21 כאשר סכום זה יעמוד בדרך כלל על שליש מסכום המזונות ששולם עבור הקטין טרם הגיעו לגיל 18.

 

מהו מדור? מדור הוא רכיב חיוני במזונות הילדים משמעותו תשלום עבור קורת הגג של הילדים וההוצאות השוטפות של הקטינים בבית (חשמל ,ארנונה,כבלים,ועד בית וכו').

 

רכיב זה מוערך על פי מספר הילדים וכדלקמן עבור ילד אחד יפסוק בית המשפט 30% מהוצאות המדור, עבור שני ילדים 40% , עבור שלושה 50%.

 

המדור הוא בעצם נגזרת של תשלום השכירות או תשלום המשכנתא, כך למשל אם תשלום השכירות או המשכנתא עומד על 4000 ש"ח לחודש, יעמוד התשלום עבור מדור של קטין אחד על סך של 1200 ש"ח שהם 30% מ 4000.

 

הכלל הוא שתביעת מזונות היא תביעה כספית וצריך להוכיח את מרכיביה, היינו אם אתם רוצים שבית המשפט יפסוק עבור הוצאה מסויימת שאתה מוציאים עבור הקטין עליכם לצרף אסמכתא , היינו הוכחה כלשהי.

 

בית המשפט ידרוש מכם שתצרפו 12 תלושי שכר שלכם לכתב התביעה, אי צרוף התלושים יכול לגרום לסנקציה של מחיקת התביעה או מחיקת כתב ההגנה.

 

עבור הוצאות מזון, ביגוד והנעלה אין צורך לצרף אסמכתאות ובית המשפט עורך אומדן.

 

קיימת בבתי משפט גישה המטילה את חובת תשלום מזונות גם על האם, מכוח עיקרון השיוויון, גישה זו עומדת בניגוד לחוק ויש הסוברים כי סכום המזונות המינמלי שעל האב לשלם הוערך כאשר כבר נילקחה בחשבון הכנסת האם ולכן אין בעצם סתירה בין גישה זו לבין החוק.

 

חשוב שתנהלו תביעה זו נכון, הסכום שיפסק ילווה אתכם שנים רבות קדימה וישפיע על התנהלותכם הכלכלית לאורך זמן.

 

*חשוב לציין כי מאמר זה אינו כולל את כל דיני מזונות הקטינים וכי קיימות הלכות נוספות כמו בן מרדן, והתחשבות בהכנסות קטין, מזונות דוחק וכדומה.