מה דינו של מוכר רכב משומש אשר לא גילה במהלך המשא ומתן עם הקונה כי מד האוץ הוחלף והמנוע אינו מקורי?

 

 

בית משפט השלום בתל - אביב - מפי כב' השופטת כוכבה לוי - קבע בפסק דין שניתן ביום 10.9.09 (ת.א. 36612/08 - מגנט נ. סמיקאר עסקי רכב) כי חברת סמיקאר - אשר עוסקת בממכר רכב משומש - פעלה בחוסר תום - לב, וכי הקונה, אשר היה מיוצג ע"י עו"ד יצחק יהב, היה זכאי לבטל את העיסקה, ובנוסף - זכאי לפיצויים בשל הפסד עקב הפרש שווי הרכב בעת מכירתו וכן לפיצוי בשל עוגמת נפש.

 

 

עיסקת מכר של רכב משומש הינה עיסקה נפוצה אשר הציבור נזקק לה באופן תדיר.

 

 

האם מוטלת על מוכר רכב - אשר ידועים לו פגמים או שינויים שנעשו ברכב - לגלות זאת לאזנו של הקונה, או שמא "יזהר" הקונה ויבדוק את הרכב כאוות נפשו - ואם לא יעשה כן - האחריות תוטל עליו.

 

 

שורת חוקים קובעת מהן חובותיו של מוכר רכב משומש.

 

חוק המכר - תשכ"ח 1968 - קובע כי המוכר לא קיים את חיוביו אם מסר נכס שאין בו האיכות או התכונות הדרושות לשימושו הרגיל או המסחרי, או שהנכס אינו מתאים לדגם או לדוגמה שהוצגו לקונה - מבחינת סוגו, תיאורו, איכותו או תכונותיו.

 

 

חוק נוסף - חוק הגנת הצרכן - קובע, אף הוא, שמי שעוסק במסחר - לא יעשה דבר בדרך כלשהי - אם במעשה או במחדל - אשר עלול להטעות צרכן.

 

 

כך גם תקנות - שהותקנו עפ"י חוק הגנת הצרכן לענין גילוי פרט מהותי לגבי נכס - קובעות כי העוסק חייב לגלות אם החלק - בנכס שנמכר הינו מקורי, חליפי, משומש או משופץ.

 

 

ראוי להוסיף כי חוק חדש שנכנס לתוקף ב- 6.12.08 - חוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות) תשס"ח - 2008 - מטיל חובות גילוי מרובות על מי שעוסק במכירת רכב משומש, עליו למסור את המידע בטופס גילוי - בכתב - כולל מספר הק"מ שעבר הרכב - ושאר פרטים אודות הרכב הנמכר.

 

 

פרט לחוקים אלה - קיימת חובה אשר מעוגנת - הן בחוק החוזים והן בפסיקה משפטית עניפה ועקבית - לנהוג בתום לב ובהגינות במהלך משא - ומתן.

 

על מוכר רכב משומש לגלות לקונה, מיוזמתו, כל מידע חיוני אשר ידוע לו אודות הרכב.

 

 

 

אין המוכר יכול להסתתר מאחורי הטענה כי על הקונה לבדוק את הרכב ואם לא יעשה כן - יהיה המוכר פטור מאחריות.

 

 

בית המשפט העליון בפסק דין בענין - ע"א 2837/98 ארד נ. בזק הבהיר זאת במפורש - "הטעיה היא הצהרה כוזבת .... הטעיה יכולה ללבוש שתי צורות : האחת - הטעיה במעשה על דרך של מצג שווא הכולל פרטים שאינם תואמים את המציאות. השניה - הטעיה במחדל קרי : אי גילוי פרטים מקום שיש חובה לגלותם".

 

 

בפרשה שנדונה בענין סמיקאר - הוחלף מד האוץ ברכב וכן הותקן מנוע חלופי.

 

מד האוץ החדש לא שיקף באופן מדויק את מספר הק"מ אשר הרכב עבר.

 

 

בית המשפט קובע כי חברת סמיקאר נהגה בחוסר תום לב וכי עליה לפצות את הקונה - הן ביחס להפסד בשל הפרש שווי הרכב שנגרם לו בעת המכירה בסך : כ-40,000 ₪, והן בשל עוגמת הנפש שנגרמה לו בסך : 7,000 ₪ וזאת, נוסף להוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.

 

 

פסק הדין האמור מהווה חוליה נוספת בשרשרת פסקי - דין בתחום הצרכנות ודיני החוזים - ביחס לממכר רכב משומש - אשר מחמירים עם המוכר ומדגישים את חובת הגילוי המוגברת המוטלת עליו ועל החובה לנהוג בהגינות, בשקיפות ובתום לב.

 

 

 

 

 


 


עודכן ב: 12/11/2012