גוסס? עוד לא? יופי ! כתוב צוואה.

 

אם הגעת להבנה החשובה שעליך לכתוב צוואה - הנה כמה טיפים שבוודאי יועילו לך:

 

מיהם היורשים?

 

חוק הירושה, תשכ"ה - 1965 (להלן: "החוק") קובע כי במות אדם עובר עיזבונו ליורשיו. על מנת לקבוע מיהם היורשים יש להבחין בין שני מצבים: האחד, בהעדר צוואה, והשני, במקרה בו קיימת צוואה חוקית.

 

בהעדר צוואה - עובר רכושו של הנפטר כקבוע בחוק, היינו לבן זוגו ולילדיו בצורה שבן הזוג יורש מחצית מן הרכוש והילדים מתחלקים באופן שווה במחצית השנייה של הרכוש.

 

כאשר הנפטר דאג לערוך צוואה חוקית - במצב זה, יתחלק רכושו בדיוק על פי רצונו של הנפטר כפי שבא לידי ביטוי בצוואה.

 

למה כדאי לערוך צוואה?

 

צוואה זו הדרך היחידה בה יכול אדם להבטיח כי לאחר הסתלקותו מהעולם ישמע כולו וכי עיזבונו יחולק בדיוק באופן שציווה ולא באופן אחר כלשהו אשר קבע חוק הירושה.

 

מה כדאי להכין לפני שפונים לעורך דין לצורך עריכת הצוואה?

 

לפני שפונים לעורך דין לצורך עריכת צוואה יש לבצע את הפעולות הבאות:

 

1. להכין מראש רשימה של כל הנכסים הקיימים בבעלותו של המוריש לרבות: נכסי מקרקעין ונדל"ן, מכוניות, חשבונות בנק, אחזקה במניות של חברות ישראליות וזרות, ביטוחי חיים, קופות גמל, אוספים יקרי ערך (כגון: תכשיטים, אומנות וכדו') וכל דבר אחר שהינו בעל ערך כלשהו.

 

2. לחשוב מראש מי הם היורשים.

 

3. להחליט מי מן היורשים יירש מה.

 

4. במקרה שהמוריש מבוגר מאד ו/או במקרה שהמוריש החליט לנשל מצוואתו חלק מקרוביו - לקבל אישור רפואי המעיד כי המוריש צלול בדעתו ובריא בשכלו ובנפשו.

 

איך עורכים צוואה?

 

החוק בישראל מכיר כיום בארבע סוגים שונים של צוואות חוקיות, כדלקמן:

 

צוואה בעדים: צוואה אשר נערכת בנוכחות של שני עדים לפחות, אשר חותמים יחד עם המצווה על הצוואה, וזאת לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם כי זה אכן רצונו וזו אכן צוואתו. החוק מציב דרישות רבות על מנת שצוואה בעדים תהיה חוקית ולכן רצוי מאד לערוך אותה בפני עורך דין המתמחה בדבר, שכן מספיקה טעות אחת קטנה על מנת שניתן יהיה לתקוף את הצוואה ולגרום לביטולה.

 

צוואה בפני רשות: צוואה אשר עורכים אותה בפני רשות שיפוטית (שופט, רשם של בית המשפט, דיין בבית דין רבני וכד') או בפני נוטריון. ניתן לערוך את הצוואה באחת משתי דרכים: (1) בעל-פה בפני הרשות השיפוטית; (2) בכתב בנוכחות הרשות השיפוטית ובאישורה.

 

צוואה בכתב יד: צוואה אשר נכתבת מתחילתה ועד סופה בכתב ידו של המצווה. הצוואה חייבת לציין את התאריך המדויק שבו היא נערכה וכן לשאת את חתימתו של המצווה בכתב ידו. מאחר ובמקרה כזה קיים חשש גדול לקיומה של השפעה בלתי הוגנת על המצווה בית המשפט יבחן בשבע עיניים את אופן עריכתה של הצוואה כמו גם את חוקיותה.

 

צוואה בעל פה: ובשמה האחר צוואת שכיב מרע. צוואה שנערכת בעל-פה על ידי המצווה, כאשר המצווה סבור כי תוך שעות ספורות ילך לעולמו. הצוואה חייבת להיעשות בנוכחות שני עדים לפחות, אשר שומעים את הדברים ומעלים אותם באופן מדויק על הכתב. על העדים להפקיד את הצוואה בהקדם האפשרי לאחר סיום עריכתה בבית המשפט או אצל הרשם לענייני ירושה.

 

חשוב לציין שצוואה בעל פה הינה מוגבלת בזמן, ואם כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה, המצווה עדיין בחיים, היא מאבדת אוטומטית את תוקפה.

 

האם ניתן לשנות את הצוואה וכיצד?

 

ניתן לחזור מהצוואה, לשנותה, לגרוע ממנה או להוסיף עליה בכל עת, וזאת בדרך של עריכת צוואה חדשה. כל עוד לא נערכה צוואה חדשה תהא הצוואה הקודמת תקפה וחוקית וזאת ללא הגבלת זמן.

 

אולם, במקרים בהם מתגלה פגם בצוואה החדשה שנערכה אשר הופך אותה לבלתי חוקית, ייתכן מאד והצוואה החוקית האחרונה שנערכה לפניה תהיה הצוואה שעל פיה יחולק הרכוש. רק במקרים של עשיית צוואה בעל-פה, תהיה הצוואה תקפה עד למועד שבו יצא המצווה מכלל סכנה או עד לחלוף 30 יום ממועד עשייתה, לפי המוקדם מבניהם.

 

מתי רצוי לעדכן את הצוואה ולערוך צוואה חדשה תחתיה?

 

החיים הם דינמיים ונוצרים מצבים רבים בהם האמור בצוואה כבר אינו רלבנטי בחלקו ו/או בכללותו. לפיכך, חשוב מאד לעדכן את הצוואה ולערוך צוואה חדשה כל אימת שיש בשינויים האמורים כדי להשליך על הוראות הצוואה, כגון: כאשר נולדים ילדים ו/או נכדים נוספים, כאשר נפטרים קרובי משפחה, כאשר מתחתנים, מתגרשים או מחליפים בן/בת זוג שהיו ידועים בציבור, כאשר חל שינוי כלשהו במצבת הנכסים של המוריש, וכד'.

 

היכן שומרים צוואה?

 

ניתן לשמור צוואה בכל מקום אשר לדעת המצווה נחשב למקום בטוח כגון: בבית, במשרד, בכספת בבנק, אצל עורך דין וכדו'. אפשרות נוספת היא להפקיד את הצוואה בבית המשפט. זהו הצעד הבטוח ביותר שכן במצב כזה אין סכנה כי הצוואה תושחת, תשונה או תיעלם באופן מסתורי. חשוב מאד ליידע את אחד האנשים הקרובים ביותר למצווה, אשר ניתן לסמוך עליו, על קיומה של הצוואה ועל מקום המצאה, על מנת שבבוא היום יוכל אותו גורם לאתר את הצוואה בקלות יחסית.

 

 

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף, ואין להסתמך עליו בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי.