תביעות נזיקין ורשלנות נגד המדינה, צה"ל ומשרד הביטחון


בתאריך 27.04.17 נכנס לתוקפו תיקון לחוק הנכים שהגביל את זכותם של אנשי קבע, שוטרים, סוהרים, אנשי שב"כ ומוסד להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין פציעה או מחלה.

 

התיקון קבע כלל לפיו משרתי הקבע ואנשי כוחות הביטחון, לא יוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון אלא בגין מחלה שתפורסם על ידי שר הביטחון בצו.

 

בכל הנוגע לחבלות, קבע התיקון כי ניתן יהיה להגיש תביעה רק בגין "חבלות שירות", היינו חבלות שנגרמו בפעילות מבצעית או באימון לפעילות מבצעית, או באירוע אחר שאופייו, מהותו ונסיבותיו ייחודים לשירות.

 

החל ממועד התיקון, משרתי הקבע סוהרים שוטרים אנשי שב"כ ומוסד שאינם זכאים לתבוע את משרד הביטחון, יהיו רשאים, במקרים המתאימים, להגיש תביעה לביטוח הלאומי להכרה בפגיעתם כפגיעה בעבודה. במקרים בהם תוכר הפגיעה כפגיעה בעבודה, יהיו הנ"ל זכאים לפיצוי או לגמלה בהתאם לשכרם.

 

ומה בנוגע לתביעות נזיקין ורשלנות?


בעקבות התיקון לחוק נוצר מצב חדש לפיו משרתי הקבע, שוטרים סוהרים ואנשי שב"כ ומוסד שחלו או נפגעו בשירות, שהוכרו על ידי הביטוח הלאומי כנפגעי עבודה, יהיו רשאים, במקרים המתאימים, להגיש תביעה כספית/נזיקית כנגד צה"ל, משרד הביטחון, מדינת ישראל.

 

כך למשל, איש קבע שנפל לבור בבסיס או נפל במדרגות או נפגע בגב בעת עבודה (לא בפעילות מבצעית) שיוכיח כי המקרה ארע עקב רשלנות של הצבא, עשוי לתבוע את צה"ל והמדינה בגין נזקיו עקב התאונה.

 

כך גם אנשי קבע שניזוקו עקב טיפול רפואי רשלני, או שוטרים וסוהרים שהתפרצו אצלם מחלות עקב לחץ נפשי שנגרם על רקע התעללות מצד מפקדים, הטרדות מיניות, תנאי שירות לא מתאימים, תנאי עבודה קיצוניים ועוד עשויים אף הם, במקרים מתאימים, להגיש תביעה נזיקית.

 

חשוב להבהיר כי בתביעות בנזיקין, בשונה מתביעות שמוגשות למשרד הביטחון לפי חוק הנכים, ניתן לדרוש פיצוי כספי משמעותי בגין הפסדי השתכרות לעבר ולעתיד, עוגמת נפש, כאב וסבל, עזרה צד ג'.

 

נפגעתי בשירות, איך אוכל לדעת איזה גוף לתבוע?


אם בעבר, לפני שנכנס לתקפו התיקון לחוק הנכים, היה ברור למשרתים שעליהם לפנות למשרד הביטחון, כעת עליהם לבחור בין הגשת תביעה למשרד הביטחון (במקרים המתאימים) לבין הגשת תביעה לביטוח הלאומי. בנוסף, יהיו מקרים שבהם תקום לתובע זכאות להגשת תביעה נזיקית כנגד המדינה לפיצוי בגין הנזק שנגרם להם.

 

בכל מקרה, ההחלטה איזה רשות לתבוע ואיזה הליך לנהל הינה החלטה חשובה מאין כמותה, נפגע שלא יגיש את התביעה המתאימה, במועדים הקבועים בחוק, לרשות המתאימה, עלול למצוא עצמו במצב שהוא מנוע מהגשת תביעה כנגד הגוף אליו היה אמור לפנות מלכתחילה.

 

מכיוון שמדובר בתיקון חדש לחוק והדברים עדיין אינם ברורים דיים, אמליץ לכם לברר זכויותיכם עם עורך שבקיא בניהול הליכים נזיקיים מול הצבא, משרד הביטחון והמדינה, טרם הגשת תביעה כלשהי!

 

רק עורך דין שעוסק בתחומים אלו ומכיר באופן מעמיק את הדינים הרלוונטיים יבטיח שתפנו לרשות המתאימה, וידאג שתקבלו פיצוי הולם בגין הנזק שנגרם לכם.